top of page

Det sies at alt var «enklere» i gamle dager fordi vi hadde bare 1 TV kanal og 4 ting i medisinskapet! Det var Jod, Spenol, Vaselin og Nivea😊

Vi fikk ofte skrubbsår og da var det frem med jodflasken! Det svidde ulidelig, men såret grodde omtrent der og da.

Visste du at den oransje væsken de smører på huden før operasjoner er jodoppløsning? Desinfeksjon! Jod kverker både sopp, bakterier og virus!

Jodmangel er svært utbredt i Norge – det blir bare verre og verre. Hvilke symptomer får man? Hva skyldes dette? Og hva kan vi gjøre selv for å finne ut av det?

Jod - en universalmedisin? 

Skrevet av Siri Aabel MD Des-20

Det er ca 20 år siden jeg oppdaget den amerikanske legen Dr. Brownstein. Han regnes som verdens jodekspert med snart 30 års erfaring. Han fant ut en enkel måte å måle jodmangel: Drypp 1 dråpe flytende jod på huden og se hvor lenge den oransje flekken er synlig. Forsvinner den før 12 timer er du mest sannsynlig lav på jod.

Fra barndommen husket jeg min fars universalmedisin: jodflasken! Vi hylte da han kom med den fordi det gjorde så vondt å få det rett i skrubbsåret. Men det grodde kjapt!

Vi lærte på legestudiet at jod var det mineralet sammen med aminosyren Tyrosin som skulle til for å bygge stoffskiftehormoner: Tyroxin med 4 jodatomer derav forkortelsen T4 og Trijodtyronin med 3 jodatomer, forkortet T3.

jod på arm.jpg

Men vi lærte ikke at jod er nødvendig i ALLE celler i kroppen og inngår i ulike prosesser både i hud, kjertelvev, immunceller, muskler, nerver. Derfor får vi plager fra HELE kroppen ved jodmangel.

La oss kikke litt på hvilke plager vi får dersom jodnivået blir for lavt:

Sjekk spørreskjemaet vi bruker på Green Doctors her!

Du ser plagene er veldig lik dem vi ser ved lavt stoffskiftet. Er det jodmangel som egentlig feiler oss? Skal vi ha jodtilskudd i stedet for stoffskiftemedisin?

Stoffskiftesykdom i Norge måles i blodprøve, har du for lavt nivå av T4 og for høyt nivå av TSH får du diagnosen hypothyreose og legen foreslår tilskudd av Levaxin - det samme som T4.

Men hva hvis årsaken er jodmangel? - og legen sier vi ikke kan få målt jod i blodprøve?

Skal vi ha jod i stedet da? Slik at kroppen kan lage nok T4 selv?

Dette er det vel verdt å finne ut av! Allerede for 12 år siden begynte jeg å gruble på dette med lavt stoffskifte og jod. Jeg ringte overlege Ingrid Nordheim på Aker sykehus. Endokrinolog med lengst erfaring i Norge på stoffskiftesykdom. Jeg fikk hospitere hos henne en hel dag og jeg husker hun sa: «hvis T4 ligger ned mot 11 er det nesten alltid underliggende jodmangel, da skal pasienten ha jodtilskudd og ikke Levaxin».

Det er 5 måter å finne ut av jodmangel:

1. Måling av jod i døgnurin –  Ernæringsfysiologer i Norge har diskutert om denne metoden kan være uegnet. For å få et riktig bilde bør det gjøres 10 dager etter hverandre. Jod i urin er direkte knyttet til hvor mye jodholdig mat du spiste den dagen.

 

På Green Doctors har vi sluttet å rekvirere denne bla fordi den ikke gjøres korrekt. Ifølge dr. Brownstein skal man gi pasienten en jodtablett på 50mg først og deretter se hvor mye pasienten skiller ut det påfølgende døgnet.

2. Olioscan – spektrofotometri måler bølgelengden til jod intracellulært. Min erfaring etter 7 år med Oligoscan er at denne metoden er kanskje det mest pålitelige verktøy vi har så langt. Den er nesten alltid samsvarende med jodflekk som forsvinner fort ved stor jodmangel.

 

3. Jod flekk – 1 dråpe jodtinctur smøres på huden. Hvor lenge er den synlig? Iflge dr. Brownstein skal flekken være synlig i 24 timer dersom kroppen er mettet på jod.

PS. denne måten er unøyaktig og avhengig av hvor sterk jodoppløsning du tar på. Prøv deg frem.

 

4. Spørreskjema – oversikt over symptomer, se skjema lenger opp

5. Måle nivået av thyroxin, T4 i blodprøve

Denne 5. måten er et mer indirekte mål på jod: man følger med på T4 verdien i blodprøven. Ligger du ned mot nedre grense er du mest sannsynlig lav på jod. Fürst laboratorium har referanse verdi 11-23. Selv har jeg aldri ligget høyere enn 11.5 – jeg har ikke skjønt det før nå! Jeg er en av dem som har gått rundt med kronisk jodmangel i hele mitt voksne liv og kanskje også som barn. Min verste plage var iskalde hender og føtter.

Hvorfor er det så vanlig å mangle jod i Norge i dag?

Hva spiser du? Jod finnes mest i torsk, makrell og melk, samt tang og tareprodukter. Listen over matvarer ser du i tabellen under her:

Skjema Jod.png

Hvordan er opptaket av næring og hvordan er det med magesyren? Svært mange mangler magesyre og opptaket av mineraler og vitaminer blir nedsatt.

En annen mulig grunn til jodmangel er at mange kan være forgiftet av tungmetaller, miljøgifter, plantevernmidler og all forurensing som finnes i luft, jord og vann. Har du fortsatt amalgamfyllinger?

Videre er det verdt å merke seg tre andre stoffer som ligger i samme rekke som jod i det periodiske system: Bromine, clorine, fluoride. Dr. Sircus skriver i sin bok at klorering av vårt drikkevann dreper bakterier men kan føre til jodmangel fordi klor konkurrerer om de samme reseptorer som jod i cellen. Det samme gjelder fluor.

Hvilket tilskudd skal jeg velge?

Vi har erfaring med flere ulike, noen foretrekker å spise matvarer med jod, andre vil ha tabletter og noen bruker jod i flytende form.

Ifølge boken til dr. Mark Sircus «Healing with Iodine» fra 2018 skal såkalt Nascent Iodine være best. Da er jod i sin atomiske form – derfor det opprinnelige navnet atomisk jod eller Atomidine. I denne formen er jodatomet ladet med store mengder elektromagnetisk energi som frigjøres når det kommer i kontakt med vann. Nascent jodoppløsning er fortynnet i alkohol og ikke i vann. Den egner seg også av denne grunn best til å innta som dråper og ikke smøre på huden da alkoholoppløsningen fordamper fort.

Det er VIKTIG Å MERKE SEG AT NOEN HAR HØYT STOFFSKIFTE OG DE SKAL IKKE HA JOD!

Sjekk derfor dine blodprøver hos legen med jevne mellomrom. T4 og TSH.

Hvis du starter med tilskudd bør du sjekke punktene 3,4,5 med jevne mellomrom. Husk man kan bli overdosert og få i seg for mye jod!

Månedens bøker

Brownstein og Sircus

iodine why you need it.png
Sircus Healing WITH IODINE.jpg

Månedens produkt

Flytende jod

Detoxadine Nascent Iodine

1 dråpe = 650mcg     30 ml kr 339.-                                               

www.glimja.com  Dette er desidert billigst!

Detoxadine%20Nascent%20Iodine_edited.png

Probioform jodtinctur 1% 15 ml

1 dråpe = 200 mcg    15 ml kr 318.-                                               

Helsekostbutikker i Norge har denne.

probioform%20jod_edited.png

Hvordan bruker jeg jodtilskudd?

Sjekk ALLTID din blodprøve på T4 og også din kroppstemperatur før du begynner å ta jodtilskudd. Du som bruker stoffskiftemedisin, Levaxin, Armour oa. må være forberedt på at TSH kan stige i forbindelse med jodbehandling. Da skal du IKKE ha mer stoffskiftemedisin. På sikt kan det faktisk være du skal ned i dose. Dette gjelder ikke de som har fjernet skjoldbruskkjertelen. NB ta dette med legen din.

Start alltid med en dråpe = 200mcg pr. dag i en uke og så kan du øke opp til 5 dråper. Selv har jeg testet ut 15 dråper daglig og min T4 verdi er nå på 15.6!

I tillegg er jeg varm på hender og føtter og kan ha boblejakken åpen selv om gradene har vært ned mot null i det siste... 😊

Du vil kunne kjenne endringer og finne ut hvordan kroppen responderer på behandlingen. Dette er et prosjekt akkurat som med magesyren!

Sår, rifter, neglesopp, forkjølelse

Bruk det på rifter og småsår, neglesopp, ved forkjølelse og begynnende influensa: gurgle deg med jod vann.  På reise ha med jodflasken og bruk det som desinfeksjon.

Jod var og er fortsatt et universalmiddel! Og ikke bare det:

Iodine makes us smarter står det i boken til Mark Sirkus😊 Det tar vi gjerne med oss på kjøpet. Da kan vi ta klokere valg for oss selv fremover!

Månedens oppskrift

Lutefisk

lutefisk.jpg

Torsk inneholder mye jod. I lutefisk finnes det  170 mcg jod per 100 gram! Dermed blir lutefisk både en tradisjonell julerett og en god måte å få i seg jod på.

Oppskriften på denne klassiske varianten kan du finne blant annet her: https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/klassisk-lutefisk/62791 

bottom of page