top of page

Traumer

I dette nyhetsbrevet handler det om TRAUMER – hva mener vi da? Et traume kan være rent fysisk, du blir påkjørt i skibakken, brekker leggbeina tvers av og blir liggende på sykehus med gipset ben i strekk. Hva skjer med deg? Kroppen har fått et sjokk. Traumet er utløst av en fysisk hendelse men det kan også komme til uttrykk i våre følelser.

Og motsatt et PSYKISK sjokk eller traume – som for eksempel at du mister ditt barn i en trafikkulykke – kan manifestere seg i KROPPEN som en fysisk plage.

Vi kaller det traumatisering

Interessant i denne sammenheng er at VILLE DYR blir ikke syke, og får de et sjokk eller en konflikt eksempel en revirkonflikt (en leder i flokken blir utkonkurrert) rister de av seg sjokket. De balanserer ut sine energiblokkeringer ved å riste dem av seg.

Vi snakker også om psykiske traumer: du vokser opp med en SINT og utagerende mor eller far. Eller du blir meldt til barnevernet og blir fratatt barnet ditt på et absurd grunnlag, eller du er lege og får advarsel selv om du aldri har skadet en pasient eller gjort noe galt. Traumer setter seg i kroppen og gir oss plager.

Datert des-19.

Første gang jeg ble introdusert til traumeterapi var i 2004, da jeg ble tipset om familiekonstellasjoner. Man kunne være observatør på kvelder arrangert av Martha Torsheim, gestaltterapeut og grunder av Hellinger instituttet. Jeg satt i en ring med 20 andre mennesker. Det jeg så og opplevde var sterkt. Jeg forsto at vi alle bærer på ulike traumer som manifesterer seg på ulike måter og det finnes en vei ut av det! Vi kan få hjelp til å komme nærmere oss selv, finne ut av hvordan vi ble traumatisert gjennom livet og ikke minst hva vi kan gjøre for å lege alle disse «sårene» og deretter leve et mer fullverdig liv.

Månedens samarbeidspartner

Mariken Moxness

Månedens samarbeidspartner er opptatt av at kropp og psyke hører sammen. Hun sier at bak fysiske plager skjuler det seg nesten alltid glemte psykotraumer. Hun har egenerfaring med alvorlig sykdom.

Mariken Moxnes.jpg

MARIKEN MOXNESS er utdannet barnevernspedagog med arbeidsbakgrunn i psykiatrien og rusomsorgen.  Hun har studert Gestaltterapi i 3 år ved Norsk Gestaltinstitutts Høyskole og snart ferdig med videreutdanningen ved Institutt for traumearbeid. Hun har lang erfaring med meditasjon og mindfulness og har tatt i mot klienter til personlig veiledning og psykoterapi siden 2012.

Mariken forteller:

Jeg har alltid vært opptatt av selvutvikling. Jeg vokste opp i en familie hvor vi alle levde litt som ensomme øyer og det skapte en lengsel i meg etter meningsfulle og autentiske måter å være sammen på. Derfor søkte jeg alltid mot mennesker og miljø som var opptatt av det indre livet. Nærhet til andre mennesker forutsetter at vi har nærhet til oss selv og i vår moderne teknologiske verden blir det tilsynelatende bare vanskeligere og vanskeligere å finne veien hjem til oss selv.

Samtidig ser vi at en del fysiske sykdommer øker raskt i vår del av verden. Autoimmune sykdommer som ME, Fibromyalgi og Multipel sklerose, tarmproblemer, ravmatisme, auisme, migrene, kreft, ADHD, søvnforstyrrelser - hvorfor er det så mange av oss som rammes?
I Norge er mer enn 10% av alle i alderen 18 - 67 år uføretrygdet og tallene bare øker. Det er et varsko om at noe er fundamentalt ute av balanse i vår måte å leve på, men hvor langt bakover i årsaksrekken våger vi å kikke?

Heldigvis øker interessen for grønne leger som Siri og Erlend Aabel som tenker årsak og helhetlig helbredelse. Vi vet nå at kroppen og psyken er uatskillelige. Kroppens kjemi påvirker hvordan vi har det psykisk og hvis jeg drikker en flaske vin vet jeg allerede før jeg gjør det at jeg ikke kommer til å ha det så godt i morgen. Men våger vi å gå et skritt videre?

De siste årene er jeg våknet opp til en stadig klarere innsikt om at det nesten alltid ligger glemte psykotraumer begravet bak fysiske lidelser. Og det er ikke bare en lei innsikt – det er fantastisk spennende! 

Intensjonsmetoden er en spennende og fascinerende terapiform der vi får muligheten til å hente hjem sider ved oss selv som vi en gang måtte forlate i grøftekanten. Vi våger sår vi fikk tidlig i livet, sår vi har glemt, men som kroppen husker. Vi forsøker å skape et rom der det er trygt å være mennesker sammen, hvor vi vender vår medfølelse og vennlighet mot oss selv og hverandre. Å arbeide med denne metoden gjør meg begeistret - og ydmyk.

Er du nysgjerrig på hva som egentlig skjedde med deg?

Månedens bok

MIN KROPP, MITT TRAUME, MITT JEG

av Franz Ruppert og Harald Banzhaf

I denne boken forklarer professor Franz Ruppert, doktor Harald Banzhaf og andre fagpersoner hvordan det bak hvert kroppslige symptom ligger et stykke livshistorie. Med en rekke eksempler viser de at det som ved første øyekast er uforklarlige fysiske problemer, kan ha sin årsak i ubearbeidede vonde opplevelser som har skjedd tidlig i livet.

bok-Min-kropp-mitt-traume-mitt-jeg-300x4

Månedens oppskrift

JULEMARSIPAN

Ingen jul uten julegodter. Her kan du lese og bli inspirert av julemarsipan. Lag stilige konfekter eller barnslige figurer. Sett på julemusikken og kom i julestemning, både ved å lage og ved å spise marsipan. Nam!

marzipan-potatoes-1731189_1280.jpg
En fredfylt jul og et rikt nyttår ønskes til dere fra alle oss på Green Doctors!
bottom of page