top of page

CRS - Candida

De fleste medaljer har en bakside. I mine 35 år som allmennlege har jeg opplevd hva antibiotika, P-piller og cortison kan gjøre med kroppen vår. Vi snakker om en «legemiddelpåført» sykdom.

Mange tusen nordmenn går rundt med plager de ikke finner ut av. Det kan tenkes de har pådratt seg en form for allergi fastlegen ikke kan så veldig mye om.

Skrevet av Siri Aabel MD juni-20

Som nyutdannet lege i 1984 var jeg komplett uvitende om langtidsbivirkninger av legemidler. Da jeg startet å studere var jeg selv allerede avhengig av antibiotika pga hyppige halsbetennelser og blærekatarr. Jeg hadde også heftig pollenallergi og ble introdusert til cortison. Et shot i armen hver vår gjorde susen! Effekten var vidunderlig – helt symptomfri gjennom sommeren. Lite visste jeg da hva dette gjorde med tarmen og immunforsvaret mitt.

Heldigvis ble jeg kjent med en holistisk lege, dr. Heiko Santelmann som lærte meg om Candida albicans – en gjærsopp som lever i harmoni med bakterier i tarm og på slimhinne i munn og skjeden. Får du sopp i skjeden med hvit, cottage cheese-lignende utflod som klør intenst kaller vi det «candidiasis» - overvekst av Candida. Da kan det hjelpe med soppdrepende Canesten stikkpiller og krem.

Heiko lærte meg også om CRS – candida related syndrom. Det er IKKE det samme som candidiasis.

Image by Arièle Bonte

CRS på norsk kalles soppallergi. Kroppen din reagerer på små mengder av såkalte allergener akkurat som ved vanlig allergi. Problemet er at dette som regel ikke lar seg påvise i vanlige blodprøver. De er nesten alltid helt fine! – og legen sier du er frisk: Det feiler deg ingenting!

Jeg leste boken til dr. Crook: «The Yeast Connection» og startet på et kosthold uten gjær og sukker. Da skjedde det mirakler: jeg fikk kroppen min tilbake! «Dette er virkelig the missing link», tenkte jeg og begynte å hjelpe mine pasienter.

Jeg bruker det samme spørreskjema den dag i dag. Du kan teste deg selv her.

I 1988 ble Heiko og jeg intervjuet i Aftenpostens lørdagsutgave: «Hver tredje nordmann lider av stressopp». Da braket det løs! Jeg ble oppringt av hundrevis av desperate nordmenn som kjente seg igjen. Jeg tok imot pasienter fra hele landet. Heiko og jeg ble kalt «sopplegene» og diagnosen soppallergi ble underkjent av legeforeningen. «Dette er tøv», sa Kåre Norum som figurerte med Ingrid Espelid på TV.

Nesten 10 år senere startet Heiko et forskningsprosjekt på soppallergi sammen med professor Even Lærum på Universitetet i Oslo. Studien ble publisert i Family Medicine 2001. Det viste seg at behandling med det soppdrepende legemiddelet Nystatin i kombinasjon med gjær og sukkerfri diett hjalp på plagene. Resultatene var signifikante dvs. ikke tilfeldig. Les den her.

På Green Doctors har vi en protokoll for å behandle CRS.

Craffin

Det er en vei ut av det, men du MÅ i en periode avstå fra mat og drikke som trigger immunsystemet ditt. Det er for eksempel alt som er gjæret, melkesyregjæret, eddik i lake, sukker, vin, men også mat som kan inneholde muggsporer, som for eksempel røkt kjøtt, nøtter, tørket frukt, hermetikk.

Dette er matvarer folk får i seg hele tiden. Allergien er like heftig som «godkjent allergi» - men merkelig nok er dette ikke anerkjent av norske leger.

Jeg har erfart at pasienter kan være allergisk mot sukker. Selv små mengder kan gi akutt kløe, rennende nese eller smerter i muskulatur, øresus og svimmelhet. Noen får reaksjon umiddelbart, andre får det dagen etter. Jeg har hatt flere pasienter som føler seg helt utmattet etter en dusj eller i tåkete og fuktig vær. Derfor er det viktig å kartlegge hvordan pasientens inneklima er både hjemme og på jobb fordi denne lidelsen ligner veldig på muggsoppallergi som jeg har skrevet om i et tidligere nyhetsbrev.

Mange sliter også med et ustabilt blodsukker og har ofte sterk trang til karbohydratrik mat og særlig sukker, vin, øl og søtsaker. Det blir en ond sirkel. Immunforsvaret går ned, man får en ny infeksjon, ny antibiotikakur og så er det på igjen. En fortvilet nedadgående spiral.

Til slutt et par tips:

 • For å bli helt kvitt soppallergi MÅ du ha balanse i magesyren. Det kan du lese om i nyhetsbrevet oktober 2019.

 • Om du sliter med sopp i underlivet kan du prøve naturlig soppdrepende medisin: HVITLØK. Ta et stort fedd og del det i 2 på langs, snittflaten gir fra seg de viktige stoffene. Ta en sytråd og surr den rundt hvitløksfeddet. Før den inn i skjeden som en tampong og la den bli der over natten. Neste morgen drar du ut hvitløken, den kan du legge i jorden til en potteplante, da holder lusen seg unna også 😊

Månedens produkt

Kyolic - lagret hvitløk ekstrakt

Kyolic Aged garlic extract.jpg

En tablett av kyolic er like effektiv som å spise 20 ferske hvitløksfedd! 

Tablettene er luktfrie og skånsomme for magen

"Kyolic AGE bidrar til å bevare hjertets normale funksjon, normale kolesterol verdier og immunforsvarets normal funksjon"

Kyolic har en produktserie på 4 produkter, hvor du kan velge det produktet som er mest fornuftig for deg.

Månedens bok

The Yeast Connection

Av William G. Crook, M.D.

The Yeast Connection.jpg

Denne boken er en guide til hva du kan gjøre om du mistenker candida allergi og hvordan du kan gå frem for å få bekreftet dette. Hvordan du kan bli kvitt helseproblemer som folk i alle aldre og kjønn kan kjenne seg igjen i. Problemer som kan stamme fra en reaksjon ovenfor gjærsoppen candida albicans. 

Månedens oppskrift

Dressing/marinade med hvitløk

Hva er prikken over i’en på et hvert måltid – jo, smakene! Hvitløk kan blandes i ulike dressinger, dipper og marinader og er perfekt tilbehør til de fleste sommerretter. Du kan også bake/grille hele hvitløk og bruke de som tilbehør til maten som de er. Hvitløk blir mildere i smaken når den er oppvarmet.

Hvitløkssmør:

 • 200 g Berit Nordstrand smør

 • 4 fedd finhakket hvitløk

 • 2 ts tørkete urter, eller

 • 1 neve hakkete, friske urter (f.eks. basilikum, timian, rosmarin, oregano)

Bland alt sammen i en passe stor bolle. La den gjerne stå litt i kjøleskapet før servering for at smakene kan "sette seg".

Bruk smøret til bakt potet, søtpotet, tilbehør til biff eller som smør på rundstykket.

hvitløk
Urter og konditori

Dressing/marinade:

 • 1 dl olivenolje

 • 1 ss ferskpresset sitron

 • 2 fedd finhakket hvitløk

 • 1/2 finhakket chili (valgfritt)

 • 1/2 ts revet ingefær

 • Salt og pepper

Tilsett gjerne friske urter etter ønske.

Bruk denne som dressing i en god salat eller som marinade til kjøtt, fugl eller fisk. 

Hvitløksdipp:

 • 1 boks Oatly imat fraiche

 • 3 fedd finhakket hvitløk

 • Salt og pepper

Bland sammen i boksen eller i en bolle og voila! La den gjernestå en liten stund kaldt før servering slik at smakene kommer bedre frem.

Bruk til topping på pizza, ved siden av grillkjøttet, som dipp til stekte poteter og andre grønnsaker.

Ikke glem hvitløksmajonesen - Alioli :)

God sommer!

Fresh%20Strawberries_edited.png
bottom of page