top of page

Tannhelse, vann og muggsopp

I dette nyhetsbrevet kan du lese om Trykknapp-tenner, vannets egenskaper og hvor syk du kan bli av muggsopp. «Greta» på 23 har vært syk i snart 10 år, les hennes historie. «HJELP – jeg er så sliten!»

På Green Doctors har vi en helhetlig tilnærming til pasientens plager. Hva kommer fra hva? Og hva blir rekkefølgen på tiltak?

Vi har noen kurs rett rundt hjørnet som er vel verdt å få med seg, om du vil få et enda nærmere innblikk i vår helhetlige tilnærming til helse.

I tillegg vil du få omtaler om månedens bok, månedens produkt og en oppskrift på noe veldig GODT 😊

Datert aug-19.

Tenner og helse

Har du egentlig oversikt over kroppen din? Vi går jo med kroppen til legen men tennene de må til tannlegen –  litt pussig at de har sin egen lege ikke sant?

Men kjenner du til tannjournalen din? Vet du hvor mange tenner du har? Hva med rotfyllinger og amalgam? Hva med fortann på stift? Implantat? Har du tannsten?

 

Visste du at hver eneste tann korresponderermed kroppen

etter et holistisk system kalt reflexologi?

– og at det smarteste er å trekke den brysomme tanna

og trykke på plass en erstatning?

Trykknapptann.jpg

6 års jeksler, visdomstenner..

er det noen sammenheng med kroppen for øvrig?

I kinesisk medisin og diagnose hører tenner til nyreneog nyrene

«styrer» også nervesystemet og hodehåret.Derfor kan for eksempel kronisk urinveisinfeksjon eller flekkvis håravfall - alopeci – ha noe med tennene å gjøre.

I reflexologien er det fortennene som korresponderer med nyrer og blære.

Sonekart tenner.png

Mange går rundt med skjulte «bomber» i munnhulen.

Det er 5 forhold med tenner vi kartlegger på Green Doctors

1. Kvikksølvallergi – disse pasienter har allergi for kvikksølv: blødende tannkjøtt, sår og smerter i munnhulen. De får dekket amalgamsanering hos tannlegen. Diagnose stilles av hudlege som setter på «dentalserie» - lappetest på huden.

2. Amalgamsyke – tungmetallforgiftning. Vises ikke i blodprøve men slår ut på Oligoscan med høyt innhold av kvikksølv - Mercur Hg - inni cellene. Symptomer fra hele kroppen. Les mer på Tenneroghelse.no Vi bruker et spørreskjema og SER inn i munnen til pasientene og foreslår Oligoscan, en enkel test der vi lyser inn i hånden og måler frekvenser, svaret kommer umiddelbart opp på skjermen: mineraler og tungmetaller inni cellene. ALLE som har amalgam i tennene slår ut med rød strek slik du ser på dette bildet.

heavymetal oligoscan.jpeg

3. Oral galvanisme – det oppstår en mikrostrøm mellom metaller for eksempel om du har gull og amalgam i tenner som enten står ved siden av hverandre eller tygger mot hverandre. Metallsmak og følelse av strøm i munnen.

4. Sonebelastning. - Har du rotfyllinger eller tenner på stift? Dette kan forstyrre kroppens energiflyt og gi blokkeringer som igjen kan føre til sykdom. Hver tann korresponderer med organer i kroppen.

 

5. Betente rotfyllinger kan være betennelseskilder som sprer bakterier og bakterietoxiner og virus rundt i resten av kroppen. 

_MG_4421.jpg
_MG_4446.jpg
_MG_4453.jpg

Amalgam – et av mange «spøkelser» i medisinsk historie sammen med sukker, tobakk og vaksiner.

 

Amalgam er en legering av i hovedsak kvikksølv (mercur/hydrargyrum Hg), 

sølv (argentum Ag) tinn (stannum Sn) og kobber (cuprum Cu).

 

Husker du hvor KRISE det var om du knuste et termometer og det rant ut kvikksølvdråper som trillet bortover badegulvet?

I Norge ble det forbudt å legge amalgam i 2008 men ikke pga kvikksølvbomber i tenner på levende folk. Neida, daværende miljøvernminister Erik Solheim fikk gjennomslag fordi det kom for mye kvikksølv i luften fra krematoriene! Dead mans poison…

I hvert fall: du som har amalgamfyllinger bør få dem ut ASAP, men husk at tannlegen må - men dessverre ikke er pålagt -  legge på en spesialmaske (kofferdam) over munn, nesemaske og bruke et ekstra kraftig sug slik at du ikke får i deg NOE damp med kvikksølv.

Vi presenterer Månedens Samarbeidspartner:

Pål og Hilde Hermansen 34 år amalgamfri tannlegepraksis!

 

Tannlege Hermansen AS - tannlege-hermansen.no - Tannleger som tenker helhet og årsak:

Pål Hermansen driver tannlegekontor på Grünerløkka i Oslo sammen med sin kone Hilde Hermansen

Pål er utdannet tannlege og homeopat og har arbeidet helhetlig som tannlege siden 1985.  I praksisen er viktige arbeidsoppgaver skånsom amalgamfjerning, sanering av andre metaller og betennelser og ellers behandlingsprosedyrer som ikke introduserer nye og forstyrrende elementer i munnhulen. Mottoet er «jo mindre og mer skånsom behandling, jo bedre»!  I tillegg benyttes homeopati og annen «alternativ» behandling der det kan gi pasienten fordeler framfor mer tradisjonell terapi.  Pål Hermansen ble tildelt Brobryggerprisen av foreningen Fritt Helsevalg i 2015, som hittil den eneste tannlegen. 

Har du forresten lagt merke til de vakre bøkene på venteværelse vårt

om natur, blomster og dyr i Norge? Det er den samme Pål Hermansen!

– Forfatter av 28 bøker, en av Norges fremste naturfotografer!

 

hermansen-paal-vakre-vekster-i-skog-og-e

Månedens produkt:

VANNRENSER FRA CRYSTAL WATER:

Trodde du det var rent vann i springen? Visste du at vannet har hukommelse? Hørt om at vannet er bærer av informasjon på et energetisk plan?

Les om vann i denne artikkelen og du vil forstå mer!

Vårt behov for rent og vitalt vann

I nyfødte utgjør vann 75 prosent av legemets vekt. Eldre og

overvektige kan bestå av så lite som 40–50 prosent vann.

Kroppens hydrering gjenspeiler vår biologiske alder.

Hvordan sørge for god hydrering av kroppen hver dag,

er tema for denne artikkelen.

 

Av Lars Ranes i Frost Water AS

God hydrering avhenger av to faktorer. For det første at vannet er rent. Vann skal ikke bare nære, men også rense kroppen - ikke være transportmiddel for gifter i miljøet. Det andre har med vannets struktur å gjøre. For at vann skal hydrere alle cellene i kroppen må det passere utallige mikrokanaler i tarm, blodårer og cellemembraner. Derfor er det viktig at vannet flyter så lett og friksjonsfritt som mulig. Det er ingen selvfølge. Vannets flyteevne(viskositet) avhenger av vannets struktur: hvor store grupper og hvilke formasjoner vannmolekylene danner når de binder seg til hverandre. Vannmolekylene er «sosiale» - de danner ikke bare bindinger i frossen form, men også i flytende tilstand. For å oppnå god helse med vann må du derfor spørre deg: Hvordan kan jeg sørge for at drikkevannet både er rent og godt strukturert, for å nære kroppens vannbaserte økosystem på best mulig måte?

Les hele artikkelen her!

Crystal Waters.png

MUGGSOPP OG HELSEPLAGER

 

Muggsopper kan gi alvorlige helseplager. Muggsoppvekst i boliger er ganske vanlig og kommer av at det har vært eller er fuktskader i leiligheten. Flere hundre tusen norske barn, unge og voksne lider av helseskader som følge av fukt og andre forurensninger i norske hjem.  Ved å unngå «inneklimaets versting» MUGGSOPP, unngår vi mange unødvendige helseskader.

 

Fuktskader tredobler risikoen for luftveislidelser og astma hos små barn.

Andre vanlige symptomer som oppgis ved påvirkning av fukt og muggsopp kan være:

  • hodepine

  • gjentatte luftveisinfeksjoner

  • rennende øyne og nese

  • hoste

  • utslett

  • kløe

  • tretthet, slitenhet

  • mage/tarmproblemer

  • konsentrasjonsproblemer

  • utvikling av ulike allergier mot katt, hund, pollen etc

 

Symptomene varier fra person til person.

 

Det er derfor viktig å holde boligen ren og tørr for å forebygge problemer.

 

Norges astma og allergiforbund får mange henvendelser i forbindelse med eierskifte av boliger og leiligheter hvor fukt og muggsopp blir avdekket som et helseproblem av ny eier.  Mangelfull kunnskap om fukt og sopp som et helseproblem er ofte årsaken til meglers og takstmann manglende undersøkelser og nedtegninger i tilstandsrapportene. Også mange leger har lite kunnskap om de helseplager fuktskader kan gi.

Månedens bokomtale:

Boken «Unngå fellene ved boligkjøp» har som siktemål å bøte på mangelen på kunnskap om sammenhengen mellom skjulte fuktskader, mikrobiell vekst og helseskader. Å kjøpe bolig er ofte den største enkeltinvestering du gjør i livet. Det er derfor viktig å ha kunnskap om dette, før du kjøper.

 

Innholdet i boken er blant annet:

- Hvordan du best mulig unngår å kjøpe en mangelfull bolig

- Hva du ser etter på visning og hva skriver du i budet.

- Sjekkliste du kan ta med deg på visning

- Juridisk huskeliste

- Hvordan går du frem dersom du i ettertid oppdager at boligen har      mangler

- Artikler om sammenhengen mellom fuktskader og helse

- Beskrivelser av muggsoppangrep

IMG_5349.jpg

Boken er blitt til etter initiativ av Inger Berglund, som selv opplevde å bli syk av muggsopp i boligen sin. Hun skriver:

 « Da jeg flyttet til annen bolig fikk jeg alvorlige pusteproblemer, hodepine, generelle influensasymptomer og var uvanlig mye trøtt. I tillegg ble jeg allergisk mot hunder, katter og ble overømfintlig mot sterke lukter som blant annet parfymer og sterke vaskemidler. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg ble sykere og sykere. Jeg er glad jeg etterhvert forstod at boligen min hadde muggsopp og at nettopp det var årsaken til mine symptomer.»

Boken er skrevet i samarbeid mellom Inger Berglund, Gaute Flatheim (tidligere sivilingeniør og spesialist i innemiljø) og Olav Marius Øyehaug som er advokat. Boken inneholder også spesialartikler av Ernst Pettersen, tidligere rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund og Jan Vilhelm Bakke, forsker og overlege ved institutt for samfunnsmedisin og Arbeidstilsynet.

Pasienthistorie: "Hjelp - Jeg er så sliten!"

«Greta» 23år, har vært pasient hos oss denne våren, da hun opplevde å bli veldig syk av noe som viste seg å være MUGGSOPP. Les hennes historie. Mange pasienter med utbrenthets- diagnose vil kjenne seg igjen.

 

 Det begynte allerede med mye slapphet og sykdom i oppveksten. Mange dager kom jeg hjem fra skolen og la meg rett på sofaen for å sove, noe foreldrene mine syntes var merkelig. Da jeg var 13 utviklet jeg ulike matintoleranser og allergier, og la om kostholdet. Utallige

tiltak ble satt i gang for å bedre helsen min og mye var til god hjelp,

men jeg følte alltid at noe hang igjen. Som 18-åring fikk jeg

kyssesyken, og var stort sett sengeliggende og dårlig i nesten ett år.

Senere reiste jeg til utlandet for et årsstudie, og følte at helsen min

bare ble bedre og bedre - endelig, tenkte jeg. Men da jeg kom tilbake

til Norge igjen, var det som å komme tilbake i det samme gamle

mønsteret. Jeg ble ikke direkte syk, men følte meg heller ikke helt i

form. Et halvt år etter, i mars 2018, flyttet jeg til en ny leilighet.

Det var her problemene virkelig begynte å ta seg opp.

Lykkelig uvitende i den nye leiligheten begynte symptomene

å utvikle seg snikende over tid. Slapphet, hormonelle ubalanser,

konsentrasjonsproblemer og andre milde plager var det første

jeg merket. Noen måneder senere opplevde jeg søvnproblemer

for første gang i livet, men tenkte at det sikkert ville gå over.

Så fulgte hetetokter, plutselige angstanfall og en sterk sensitivitet

til stress. Jeg begynte nesten å lure på om det var mulig å komme

i overgangsalder i 20-årene. I desember oppdaget jeg at jeg hadde

gått ned 6 kilo på 6 måneder helt uten å prøve. Jeg reagerte dårlig

på flere og flere matvarer og kjente at jeg ble sensitiv til både lyder,

sterkt lys og stråling fra mobil og pc. Min samboer og jeg begynte å

få mange av de samme symptomene, noe vi synes var spesielt.

Vi levde begge allerede veldig sunt, men prøvde hele tiden å gjøre nye tiltak for å finne ut hva som gjorde oss syke.

 

Da alt var på sitt verste i mars 2019, var jeg helt desperat etter å finne ut hva som var galt med kroppen min. Jeg følte meg som en 90-åring som var i ferd med å dø; helt kraftløs, gullfiskhukommelse, forvirret, smerter i hele kroppen, kramper, stiv som en stokk, pustevansker, hodepine, fordøyelsesproblemer og mye mer. Jeg forsøkte å forklare alle symptomene mine til fastlegen, som trodde jeg var psykisk syk. Da vi omsider oppdaget muggsopp i leiligheten vår, spurte jeg dr. Siri om dette kunne ha en sammenheng med helseproblemene mine. Jeg fikk klar beskjed: "JA! -  flytt fra leiligheten så fort som mulig!". To dager senere flyttet jeg til et midlertidig bosted, og senere til ny leilighet. Det ga heldigvis sakte, men sikker bedring.

Cluster test mold.jpg
Mold Illness.png

At det var leiligheten min som gjorde meg syk, var veldig vanskelig å forstå. Det var ingen bemerkelsesverdig mugglukt, og det som viste seg å være mugg, så ut som slitte hjørner og vinduskarmer. I forbindelse med oppdagelsen i leiligheten fikk jeg vite at det også var muggsopp i kjelleren på arbeidsplassen min. Når jeg ser tilbake på oppveksten min, vet jeg at jeg har blitt eksponert for muggsopp i perioder både på ulike skoler og hjemme, og at dette sannsynlig har vært mye av årsaken til plagene mine. 

 

Dagens betegnelse for det jeg er rammet av, kalles CIRS  eller Chronic Inflammatory Response Syndrome. Ca 25% av befolkningen har et gen som gjør om at kroppen sliter med å gjenkjenne giftstoffene  fra muggsoppen som inntrengere, og som skaper en inflammatorisk respons i kroppen. Over tid kan det potensielt svekke immunforsvaret og skape ubalanser i alle kroppens systemer, slik det gjorde for meg. Paula Vitter skriver om dette i sin bok "Mold Illness".

I dag har ”Greta” vært sykemeldt siden mars, og opplever fortsatt avgiftningssymptomer, men begynner å bli friskere litt etter litt. Muggsoppallergi kan dessverre ta lang tid å bli frisk fra, og kan sitte i kroppen over tid om man ikke gjør tiltak for å få det ut.

Du kan selv ta testen via denne linken for å sjekke om det er muggsopp som er årsaken til dine plager: vcstest

Håper du fortsetter å nyte sensommeren.

I neste månedes nyhetsbrev skal vi presentere SanaBona.

Siden det fortsatt er grillsesong vil vi gjerne dele med dere denne oppskriften på Quinoa burger fra SanaBona her.

På Gjensyn!

bottom of page