top of page

Hjerte og stress

Hjertet ditt skriver sin egen dagbok…..

Visste du at hjertet ditt kan lytte? Når du føler ekte glede, kjenner positive følelser og fylles med takknemlighet vil hjertet ditt være i KOHERENS. Det betyr likevekt og balanse.

Veien til god helse starter med nettopp dette. Og den gode nyheten er at det kan måles og vises deg i en app😊 Vi elsker nyttige apper!

Forskning rundt HRV har kommet langt og ordet STRESS i denne sammenheng gir mening når du ser i appen HVA SOM TRIGGER DEG. Hvilke situasjoner påvirker deg slik at du går i stressmodus? Er det jobben? For mye alkohol? For mange bekymringer? For dårlig søvnkvalitet? Ting du ikke rekker å gjøre fordi du ikke har TID?

Skrevet av Siri Aabel MD juli-20

Vi lærte på legestudiet at hjertet har sitt eget batteri – kalt SINUSKNUTEN og det fortsetter å banke selv om det tas ut av kroppen. Vi lærte også at det styres av det autonome nervesystem - sympaticus og parasympaticus. Så lærte vi masse om EKG – elektrokardiogram.  Det er dette som gir oss informasjon om HRV – Hjerte Rytme Variabilitet.

Jeg ble kjent med begrepet Heart Math og HRV på et kurs i 2009. Nytt kurs i Stockholm i 2012. Jeg syntes det var fascinerende! Tenk at hjertet vårt kan registrere følelser og sende tilbakemelding til hjernen! Og nervus VAGUS – «den vidvankende nerve» som forsyner alle de indre organer med parasympatiske fibre viser seg å inneholde 85-90% nervefibre som gir beskjeder FRA hjertet og TIL hjernen. Dette området innen medisin kalles NEVROKARDIOLOGI.

Forskning helt tilbake til 1985 viser at hjertet skiller ut flere hormoner. Et av dem: ANP – Atrial Natriuretic Peptide påvirker salt og vann utskillelse.

Dersom du føler for å gå mer i dybden på temaet kan du lese en review article fra frontiers in Psychology: «A healthy heart is not a Metronome: an integrative review of the heart’s anatomy and heart rate variability» fra  2014. Les den her.

Nytt spennende produkt hos Green Doctors:

Vil du lese din egen dagbok skrevet av hjertet ditt?

Green Doctors har startet et samarbeid med et norsk firma som heter Overskudd, daglig leder Jarle Holt. På deres hjemmeside www.overskudd.no kan vi lese:

Overskudd er for deg som vil ha det bedre.

Overskudd måler og visualiserer stress og restitusjon gjennom hele døgnet. Du lærer hvordan du påvirkes av mat, drikke, trening, omgivelser, folk, sengetid, inntrykk, tolkninger og alle andre impulser. En sensor på brystet leser data fra nervesystemet ditt. Overskudd applikasjonen analyserer og visualiserer dataene.

HRV – Hjerte Rytme Variabilitet måles altså enkelt med en elektrode du fester til kroppen. Den kommuniserer via Bluetooth til appen i mobilen din. Grønn kurve viser høy grad av koherens, dvs dette er godt for systemet ditt, rødt betyr lav grad av koherens og blå er mellom disse to.

Avklaring.jpg

Mann 55, frisk, jobber med salg og markedsføring.

lifestyle.png

Kvinne 65, frisk, pensjonist, jobber frivillig.

Spennende? Du kan få tilgang til din egen dagbok skrevet av ditt eget hjerte! Du sjekker registreringen: «Hm – hvorfor var jeg på rødt et helt kvarter i går kveld, jeg hadde det jo så fint sammen med venner?......» Svaret ligger inni hjertet ditt! 

Det interessante er jo at kineserne med sitt holistiske system kalt 5 - elementsloven, har visst i 3000 år at hjertet og GLEDE hører sammen i ILD elementet. Tynntarmen hører også med her og da skjønner vi hvor viktig det er å føle GLEDE og TAKKNEMLIGHET når vi spiser for å ta opp næringen best mulig. Det er de samme følelser som styrker hjertet ditt og gir deg harmoni og balanse.

Man blir jo aldri utlært? Hva kan DU gjøre annerledes – hva kan hjelpe DITT hjerte til å få det bedre?

Dette er virkelig en fantastisk gave! Les lenger ned om månedens produkt

Månedens bok

Transforming Stress

Doc Childre og Deborah Rozman, Ph.D.                 

Transforming%20stress_edited.png

Denne boken vil lære deg hvordan du kan:

 • stoppe følelsesmessig energityver

 • slutte å dømme deg selv og/eller andre

 • slutte å forsøke å leve opp til andres urealistiske forventninger av deg

 • få mer energi og vitalitet

 • ta føring over ditt eget liv

 • oppleve mer glede og en stressfri hverdag

 • bli den du egentlig ønsker; på jobb, hjemme og i deg selv.

Månedens produkt

Overskuddsmåler

registrerer puls, HRV og bevegelse             

1G4A1925-Edit.png
Overskuddstest.png

FRISK abonnement - 1 uke

Introduksjonspris hos Green Doctors: 1900 kr

Frisk abonnement gir deg innsikt om hva kroppen og du trenger for å ha det så bra som mulig.

Du får en oversikt over tiltak som andre brukere har hatt nytte av, utstyr til å måle effekten av tiltak, hjelp til å analysere utviklingen din og med å etablere nye vaner hvis det er nyttig. Du får også en oppskrift som viser hvordan du kan jobbe med å utvikle din egen helse.

I tillegg til selvforklarende analyser av stress og restitusjon får du konsultasjoner med spesialister som har kompetanse når det gjelder din situasjon. Og selvfølgelig kan du bestille den hjelpen du ønsker i tillegg til disse timene. 

Skjermbilde 2019-02-17 kl. 16.43.12.png

FRISK består av:

 • Overskuddmåler som registrerer puls, HRV (hjerteratevariabilitet) og bevegelse. 

 • 1 pakke med elektroder

 • 3/12 måneders tilgang til analyseplattform for å lære om seg selv og gjennomføre positive endringer som gir deg overskudd. 

 • Konsultasjon à 30 min med en Overskudd rådgiver. 

Er du interessert, kontakt oss via overskudd.no eller post@greendoctors.no

Månedens oppskrift

Sommersalat                  

På varme sommerdager er det lett å glemme å spise. Vi blir rett og slett ikke like sultne i varmen. Men desto viktigere er det å huske å spise, og gjerne noe svalt, enkelt og leskende. 

Hva passer vel bedre og gir mer sommerstemning enn en sommersalat med skalldyr!

Image by Mike Kenneally
 • Blandet, grønn salat

 • Alfalafa spirer

 • Finhakket vårløk

 • Scampi, kreps eller reker etter smak (eller litt av alt!)

 • Granateple - pell ut alle steinene og ha i salaten

 • Cherry-tomater i båter

 • Agurk i skiver

 • Saften av ferskpresset lime

 • Raspet ingefær

 • Olivenolje

 • Gjerne litt hakket sitrongress, eller bruke 1 dråpe eteriske lemongrass-olje sammen med olivenolje

 • salt og pepper etter smak

Akkurat mengden er opp til deg, hvor mange du skal lage til og hvor mye du ønsker av hver ingrediens.

Lek deg frem!

 

Vi ønsker dere alle en nydelig sommer!

bottom of page