top of page

Har du hørt at øreverk eller smerter i øret kan ha med nyrene dine å gjøre? - eller at øyne som føles tørre og såre eller renner mye kan ha med leveren din å gjøre? Har du mye vondt i nakken?

 

Disse sammenhengende vil du nå kunne få kartlagt på Green Doctors. Vi er så heldige å få den kinesiske legen dr. Fang til klinikken vår fra 1.februar 2021

Det var en stor overraskelse da jeg åpnet siste nummer av tidsskriftet fra Den norske Legeforening. Tre professorer skriver om et sporstoff veldig mange nordmenn har for lite av. Videre hvor viktig det er for kroppen og ha nok og at man kan ta blodprøver og sjekke det!

Dette sporstoffet som du skal få høre mer om finnes det rikelig av i paranøtter! Du trenger bare spise 4 pr. dag så er behovet dekket.

SELEN – antioxidant og byggesten i mange proteiner

skrevet av Siri Aabel MD jan-21

Det første jeg fikk lære da jeg startet min reise inn i den alternative verden var at amalgamfyllinger ikke var smart og at jeg måtte ta tilskudd av SELEN under sanering. Jeg var en av dem som fikk amalgamfyllinger av skoletannlegen. Den gang ble de betalt for hver fylling de kunne putte i tennene våre og det behøvde ikke være et hull en gang…!

SELEN er et mineral som finnes i jordsmonnet og tas opp i korn og grønnsaker. I artikkelen fra tidsskriftet: «Selen – et sporstoff med klinisk betydning» - kalles det et sporstoff. Det er fordi det er relativt mye mindre mengder i kroppen enn for eksempel kalsium, magnesium og fosfor som vi gjerne kaller elektrolytter. Alle er mineraler og kroppen må ha nok for at de kjemiske prosesser skal bli optimale.

Jeg husker jeg dro til helsekostbutikken – den gang hadde vi bare Helios😊 og der fant jeg en herlig liten bok: Naturens vitaminer og mineraler. Den inneholdt oversikt over matvarer og deres innhold av mineraler og vitaminer. Der fant jeg SELEN og PARANØTTER. Jeg kjøpte i tillegg selentabletter, den gangen hadde vi stort sett bare Berthelsen – en dansk leverandør av kosttilskudd.

Trenger vi å måle selen i blodprøve?

De siste 20 år har vi gjort nettopp det, målt selen i blodprøve på alle nye pasienter. De fleste ligger nederst i referanseområdet dvs mot 0.8 og noen under dette.

«Referanseområdet 0.8 – 1.6 avspeiler kun nivået i befolkningen», skriver forfatterne av artikkelen. Jordsmonnet i Skandinavia er selenfattig. De hevder at et optimalt nivå som sikrer kroppen nok tilgang på dette viktige sporstoffet bør ligge rundt 3.0.

For å komme opp til et nivå på 3.0 i blodprøve anbefales et inntak på rundt 300microgram selen. Det er her paranøttene kommer inn. Et enkelt tiltak for å sikre deg nok selen. 

paran%C3%B8tter_edited.png

Artikkelforfatterne nevner hvem som virkelig bør få sjekket nivået av selen i blodprøve, kanskje har du en eller flere av disse lidelsene?

  1. Hjerte- kar sykdom

  2. Kroniske betennelsestilstander

  3. Thyreoideasykdom – stoffskifte

  4. Nedsatt immunfunksjon

Hele artikkelen finner du her.

Selen er som nevnt et viktig antioksidant for kroppen vår, og som C-vitamin, er selen med på å forebygge at fett fester seg i celleveggene våre. Med andre ord er selen er sporstoff som hjelper til å holde celleveggene inntakt slik at vår sirkulasjon er god. Ved en riktig mengde selen i vår kropp er det med på å styrke vårt immunforsvar og beskytte oss mot giftstoffer.

Det er mange goder ved at vi bor her i det frodige, men kalde nord. Selen er dessverre en av godene vi nordboere har for lite av. Grunnen til dette er fordi at jordsmonne vårt er selenfattig. Enda oftere kan vi finne selenmangel hos vegetarianere, om de spiser for ensidig. Siden vi ikke opprinnelig har det i vår natur, kanskje vi ikke er like avhengig av det som andre nasjonaliteter. Men det kan være fint å være oppmerksom på dette, og finne ut av om dine plager kan stamme fra selen mangel.

Vi finner selen i følgende matvarer

Mengde µg per 100 g:

1090        Paranøtt

130          Makrell

120          Reker

104          Hummer

70            Rødspette

42            Tunfisk

40            Torsk

30            Laks og ørret

30            Eggeplomme

24            Kalkun, høne, and

20            Hvitløk

18            Sild

14            Kylling

10            Hard ost

11            Linser

11            Egg

9              Oksekjøtt

6,5           Svinekjøtt

selen. (spurt.no).jpg

Bildet lånt fra spurt.no

Månedens bok

Naturens mineraler & vitaminer

av Lisbeth Hagerup

Vitaminer og mineraler af Lisbeth Hageru

Månedens samarbeidspartner

Fang Lou

Fang Luo.jpg

Dr Fang Lou

TKM (tradisjonell kinesisk medisin) spesialist Dr Fang Luo har mer enn 30 års erfaring innen klassisk kinesisk medisin. Hun har en bachelorgrad i tradisjonell kinesisk medisin fra Liaoning Universitetet. Hun arbeidet på Shenyang TKM sykehus som assisterende overlege i 23 år. Hun arbeidet på en kinesisk klinikk i Sandvika i 4 år, og har de siste 7 årene hatt sin egen klinikk på Frogner i Oslo. 

Tui Na er en gammel kinesisk massasje teknikk som opprinnelig ble brukt i forbindelse med akupunktur og kopping. I de fleste klinikker tilbys disse behandlingene separat, men hos oss kombinerer Dr Fang Luo Tui Na, akupunktur, massasje og kopping sammen etter opprinnelige tradisjonelle kinesiske medisinske metoder. Kombinert med akupunktur er Tui Na i stand til å forbedre de medisinske resultatatene meget effektivt. Med denne behandlingen vil dine fysiske og følelsesmessige spenninger som kan blokkere din Qi (vitale energi) bli løslatt, og kroppen din vil bli brakt tilbake i balanse.

Kontakt:

Fangfanghelse.no

Fang flytter sin praksis inn til Green Doctors sine lokaler fra 1.februar 2021

Månedens oppskrift

Fisk med nøttelokk

Det finnes utallige varianter av en fiskerett med nøttelokk. Denne måneden ønsker vi å inspirere dere med denne retten fra Trines matblogg.

Om du ønsker å heve seleninnholdet ytterligere anbefaler vi å bytte til makrell, eller tilsette reker. Det er også gunstig å bytte ut pinjekjerner med paranøtter.

Om du i tillegg tilsetter hvitløk og et egg i potetmosen, har du et måltid som er rikt på selen.

https://trinesmatblogg.no/recipe/ovnsbakt-torsk-med-nottelokk-sotpotetmos-og-soyasmor/

Torsk med nøttelokk.jpg
bottom of page