top of page

Vitamin K-2

I dette nyhetsbrevet handler det om K-vitaminer – det finnes mange av dem! K1, K2, K7... Men trenger vi egentlig tilskudd? - og er det noen vits å måle nivået i blodprøver? Visste du at vi trenger K2 for å få smidige blodårer og at skjelettet vårt blir sterkere?  Og at vi har en norsk kompetanse på området? Vi presenterer alt i dette nyhetsbrevet😊

Datert jan-20

I mer enn 17 år har vi regelmessig målt vit K i blodet hos alle våre nye pasienter. Det som måles på norske laboratorier er vitamin K1 – også kalt blødningsvitaminet. De aller fleste ligger lavt dvs ned mot 0.1 (ref 0.1-2.2) Men hva er normalt nivå og hva er lite? Og når skal vi gi folk tilskudd? Jeg har opp gjennom årene hatt mange kvinnelige pasienter med voldsomme mensblødninger, - de har aldri fått målt sitt K-vitamin eller fått beskjed om å ta det som tilskudd. Flere har faktisk vært så lave i blodprøve at det ikke er målbart (under 0.1). Vitamin K1 finnes det mye av i grønne bladgrønnsaker som spinat, persille etc. Så hvis du har kraftige mensblødninger eller lett for å få blåmerker eller blø neseblod KAN det være lavt vit K. Be legen din sjekke det!

Så endelig i 2019 kom det en fagbok på området: Mona Møller forteller oss hvor viktig det er med K2 for å bevare et sterkt skjelett og smidige blodårer. K2 sørger for at KALSIUM (Ca) kommer seg dit det skal. Alle trenger det fordi det viser seg at bakterier ikke produserer nok i tykktarmen vår.

Foreløpig måles ikke K2 i blodprøve på norske sykehus eller laboratorier.

Månedens bok:

Alder ingen hindring av Mona Møller

Boken kan kjøpes hos Green Doctors til 249 kr.

Eller du kan bestille den på https://k2aktiv.no/shop/boken/ 

Alder_ingen_hindring_av_Mona_Møller.jpg

Omtale av boken «Alder ingen hindring – hold deg sprek med K2» 

Boken forklarer hvorfor vitamin K2 er viktig for god helse.

Forfatter Mona E Møller, Dr.philos.

Vitamin K2 er et nøkkelvitamin for å sikre god helse. Dessverre får de fleste mennesker får for lite av dette sentrale vitaminet via kosten. Etter å ha forsket i mange år på effektene av vitamin K2 i mennesker, dyr og cellekulturer hadde jeg et sterkt ønske om å formidle kunnskapen om dette fantastisk spennende vitaminet til alle. Det resulterte i en bok som gir en grundig, men enkel innføring i hva vitamin K2 kan gjøre for kroppen din.

Vitamin K2 har en lang og spennende historie. Japanere har spist høye doser vitamin K2 i hundrevis av år og det er bla godt dokumentert at de som spiser mye K2 har mindre benskjørhet og hoftebrudd. Dansken Henrik Dam var den som først identifiserte vitamin K og han fikk Nobelprisen for arbeidet. Dam demonstrerte at vitamin K var en nødvendig faktor for koagulering av blod (K for koagulering). Senere har man vist at vitamin K også har svært mange andre gode effekter i kroppen. Tidlig fant man at vitamin K er en familie bestående av vitamin K1 og vitamin K2. Vitamin K1 finnes i alt grønt mens vitamin K2 lages av bakterier. 

Studier tyder på at vitamin K2 har mange flere gunstige effekter enn vitamin K1. Det er flere typer av bakterier som lager K2 og de lager mange forskjellige vitamin K2’er. De kalles med et samlebegrep for menakinoner. Det er menakinon-7 (MK-7) som japanerne spiser.  Et viktig poeng er at  MK-7 har vist seg å ha best biotilgjengelighet og følgelig  gir «sterkest» effekter i kroppen.  Skal man spise kosttilskudd bør man spise MK-7. Boken forklarer hvorfor vitamin K2 gir mange flere gunstige effekter enn vitamin K1.   I boken beskrives viktige matkilder for vitamin K, både K1 og K2.

Hovedpoenget med boken er å gi en oversikt over viktige studier som dokumenterer effekter i mennesker, dyr og cellekulturer. Hva gjør så K2? Vitamin K2 er med og styrer kalsiumbalansen i kroppen. Vitaminet sikrer at kalsium kommer til de rette steder i kroppen, nemlig inn skjelettet (styrker beinvevet) og til lever for optimal koagulering av blod (det gjør også K1!).  På samme tid sørger vitamin K2 for at kalsium ikke lagres i blodåreveggene, men fjernes fra veggene. Forskning har dokumentert at K2 kan bidra til å sikre både et sterkt skjelett og friske, elastiske blodårer.

Nyere studier tyder også på at vitamin K2 kan gi ytterligere positive effekter og kan bidra til å hemme betennelser og øke insulinfølsomhet.  Forskere har også vist i modeller at vitamin K2, som er veldig fettløselig, er bra for hjernevev, energiomsetning i muskler og generelt som antioksidant.

Det er forfatterens håp at myndighetene skal få øynene opp for viktigheten av vitamin K2. I dag er det mange forskergrupper, men først og fremst forskere i Nederland, som driver arbeidet med å dokumentere helsegevinster av vitamin K2.

Månedens produkt

Vitamin K2aktiv www.k2aktiv.no

Om produktet K2aktiv skriver Mona Møller:

k2aktiv_edited.png

Fordi jeg ønsket  å være aktiv med å få K2 ut til forbruker startet jeg for flere år siden med å selge produktet K2aktiv på nettet. Det har vært viktig for meg at produktet skal være blant de beste på markedet og til en rimelig pris. K2aktiv er et kvalitetsprodukt med menakinon-7 (MK-7) og vitamin D3 (viktig bl.a. for benhelse).

K2aktiv® med MK-7 er av topp kvalitet:

 • K2aktiv er et svært rent produkt, tilnærmet 100% all-trans MK-7 (slik det finnes er i naturen)

 • K2aktiv er produsert og kvalitetsikret i Norge

 • K2aktiv er i spesialformulering for best mulig beskyttelse mot nedbrytning

 • K2aktiv er godkjent av Mattilsynet og EFSA (EU’s mattilsyn)

 • K2aktiv er trygt å spise, spist av japanere i 100-vis av år (matretten natto)

 • K2aktiv med MK-7 gir med best opptak og effekt i kroppen

Månedens samarbeidspartner

Axial Vita AS

Axial Vita ble etablert i 2014. Vi er et seriøst selskap som fokuserer på nettsalg av vitamin K2 (MK-7 - den best biotilgjengelige vitamin K2). Vi er opptatt av å levere kundene våre ett av det beste produktet som er på markedet til gunstig pris. K2aktiv® er et registret varemerke og K2aktiv® inneholder vitaminene K2 og D3. Vitaminene jobber sammen for sikre et sterkt skjelett. I Axial Vita er vi opptatt av at kundene skal få en fortløpende enkel, men saklig oppdatering av hva som skjer på forskningsfronten når det gjelder effekter av vitamin K2. Om lag en gang pr. måned sender vi ut et Nyhetsbrev som baserer seg på forskningsartikler. Vårt team ønsker å etablere god kontakt til kundene våre og står gjerne til disposisjon får eventuelle spørsmål. Daglig leder, Mona Møller, har jobbet over ti år med forskning og forskningsrelaterte spørsmål når det gjelder effekter av vitamin K2.

Månedens pasient historie

Jeg blør ihjel - hva kan jeg gjøre?

Marianne, 45år, har alltid vært plaget med kraftige mensblødninger. Hun får lett blåmerker og i perioder fikk hun ofte spontane neseblødninger. Blodprøver hennes viser ikke målbart K vitamin i blodprøve. (vit. K <0.1) Det måles kun vit. K1 i Norge. K1 kalles også blødningsvitaminet. Pasienten får beskjed av legen om å kjøpe K vitamin på apoteket og ta det regelmessig. Etter ca. 3 måneder merket hun betydelig bedring. Sammen med andre tiltak ble hennes mensblødninger normale, hun har sluttet å blø neseblod og hun får ikke lenger lett blåmerker. 

Vitamin K injeksjon på nyfødte

Alle nyfødte i Norge får injeksjon av vit.K like etter fødsel – det gjøres samtidig som barnet blir veiet og målt. Dette fordi man antar at barnet har lavt vit.K ved fødsel og ved en slik behandling antar man at blødninger kan forebygges de første levedøgn.

Ingen foreldre blir informert om denne rutinen og dersom man ønsker å unngå en slik injeksjon i sitt nyfødte barn må man skriftlig informere fødeavdelingen på forhånd.

Månedens oppskrift

Grønnkålchips

Dette trenger du:

 • 1 pose eller pakke med grønnkål.

 • 2 ss olivenolje

 • 1 ss himalaya salt

Slik gjør du:

 1. Vask godt og riv av de tykkeste stilkene.

 2. Vend grønnkålen i olivenolje og himalaya salt. Bland godt. Jeg bruker helst hendene til å blande, da blandes det best!

 3. Fordel deretter grønnkålen ut på et stekebrett.

 4. Stek i ovnen på 180 grader varmluft i 5-10 minutter. Til du ser grønnkålen begynner å bli litt mørke i tuppene (ikke svidd!).

Brent Kale

Vi ønsker alle våre lesere et godt og friskt nyttår!

bottom of page