top of page

Skjelettet

I dette nyhetsbrevet handler det om kroppens «stativ». Skjelettet som består av 206 knokler må være riktig justert. Funksjonsforstyrrelser bør avdekkes når symptomer i bevegelsesapparatet har slått rot!

Heldigvis har vi profesjonelle fagfolk som bare driver med dette. Kiropraktorer i Norge har for lengst fått offentlig godkjenning og kan sykemelde, henvise direkte til legespesialister, sykehus og rekvirere både røntgen, MR og CT. Drømmen for en helhetstenkende allmennlege er å få jobbe tett med en slik ekspert.

Visste du at svimmelhet, konsentrasjonsproblemer eller hoftesmerter kan henge sammen med begrenset funksjon i muskel- og skjelettsystemet? Eller at skjevt bitt kan gi nakkesmerter eller hodepine?

Sitter du ofte med hodet på skakke? Er skuldrene dine i ulik høyde eller du har hørt at du har benlengdeforskjell eller lockfoot?

Hva kan du gjøre selv for å bevare et sunt og sterkt skjelett?

Vi introduserer vår dyktige og erfarne samarbeidspartner og kiropraktor - Truls!

Skrevet av Siri Aabel MD april-20

Selv ble jeg kjent med mitt eget skjelett da jeg var 7 år og brakk armen. Det var et ukomplisert brudd i venstre albue og jeg fikk gips i 6 uker. Noen år senere fikk jeg Sclatters - betennelse i leggbenet, og de smertene var grusomme. Jeg kunne ikke komme borti kneet uten å hyle som et vilt dyr. Så var det «bekkenløsning» i graviditet, det var helt krise å gå bare et lite skritt og enda verre å snu seg i sengen.. 

Som ung lege uten klinisk erfaring lurte jeg alltid på hvor slike smerter kom fra og hva var det egentlig som skjedde med kroppen min?

Jeg var kanskje 32 år første gang jeg oppsøkte kiropraktor, senere også osteopat og craniosacralterapeut. Det hjalp meg mye og rygg- og bekkensmerter ble helt borte. Det viste seg å være låsninger og spenninger flere steder i skjelettet og jeg tenkte tilbake på alle de gangene jeg hadde falt på ski, veltet på sykkel og vært litt for ivrig i gymtimene. I dag anbefaler jeg mange barn og ungdommer regelmessig «overhaling» hos kiropraktor!

Skjelettet i følge kinesisk medisin

Etter hvert lærte jeg kinesisk medisin og reflexologi (soneterapi) og flere brikker falt på plass. Benvev er like levende som alt annet vev i kroppen, benceller bygges opp og brytes ned døgnet rundt. Det samme med bindevev og brusk, leddbånd og sener – alt det som støtter opp skjelettet vårt. Benvev hører til i VANN-elementet i kinesisk medisin, det er altså NYRER og URINBLÆRE som er «sjefen» for skjelettet. Ikke alle vet at skjelettet også produserer blod i benmargen.

Annet tilhørende vev i vannelementet er tenner, hodehår og hele nervesystemet dvs hjernen og ryggmargen.

Det interessante er at forløpet til urinblæremeridianen – ledningsbanen som transporterer energi går fra øyekroken opp over hodet og nedover nakke rygg ut på siden av hoftene og så nesten samme forløp som isciasnerven bak på låret ut på siden av leggen og helt ut i lilletåen.

Benskjørhet

På Green Doctors har vi mange ulike pasienter og de aller fleste har hatt eller har en eller flere plager med skjelettet sitt.

Vi er på verdenstoppen i forekomst av benskjørhet – såkalt osteoporose sammen med Sverige og Danmark. Osteoporose kan komme snikende uten at du merker noe før du plutselig faller og brekker håndleddet og det blir tatt en bentetthetsmåling. Ups – jeg benskjør? Jeg er jo bare 44år?

Egg på kne

Finnes det behandling? Kan benvev bygges opp igjen? Vi har nettopp blitt kjent med «Osteostrong» - et konsept fra USA: en klinikk der man måler bentetthet og tilpasser en spesiell treningsform som viser seg å gjøre nettopp det. De etablerer seg i flere byer i løpet av høsten og vi skal selv teste det ut på den første klinikken på Montebello i Oslo. Les mer på www.osteostrong.no

Men hva med alle som faller og slår seg, får skader og feilstillinger, akutt rygg også kalt hekseskudd, nakkesmerter, smerter i føtter eller andre plager i bevegelsesapparatet? De sender vi til Truls kiropraktor! Det er her tverrfaglig arbeid virkelig kommer pasienten til gode. Rekkefølgen på tiltak ved for eksempel en akutt rygg er helt avhengig av korrekt DIAGNOSE.

Innlegg av Truls Ottesen, Kiropraktor:

Som kiropraktor i snart ti år, har det vært et privilegium å kunne hjelpe flere tusen pasienter med funksjons- og smerteutfordringer i bevegelsesapparatet. Omfanget av plager i muskel-nerve-skjelettsystemet er mange, og kompleksiteten enda større. Å sette seg like grundig inn i hver enkelt pasient, og å se HELE mennesket, mener jeg er en forutsetning for å kunne adressere årsaken til pasientens problemer, og dermed sette korrekt diagnose slik at rett behandling kan iverksettes. Dette gjøres gjerne i kombinasjon med andre tiltak igangsatt av det tverrfaglige teamet på klinikken.

Fokus_083.jpg

Som primærkontakt med selvstendig diagnose- og behandleransvar, kan jeg som kiropraktor – ved siden av ordinær behandling – både sykemelde og henvise pasienter til legespesialister, sykehus eller til MR, CT eller røntgen. Dette gir meg i enkelte tilfeller muligheten til raskt å kunne avklare pasientens behov for rett oppfølgning og behandling. 

I årenes løp har jeg sett mange forskjellige kasuistikker – alle unike på hver sin måte. Noen kommer inn med en akutt kink i korsryggen, andre har spenningshodepine fra nakke, eller føler seg slitne og utmattet. Noen har smerter i en legg eller fot, som kan adresseres til et skiveprolaps eller en leddlåsning i ryggen. Eller kanskje forsvinner hoftesmertene ved at jeg tilpasser innleggssåler for feilstillinger i føtter? Flere har aldri tidligere blitt undersøkt, mottatt behandling eller fått rådgivning for plager de har gått med i mange år. Felles for dem alle er at de sårt trenger individuell tilpasset behandling og hjelp!

I mitt første møte med pasienten, legger jeg stor vekt på selve sykehistorien. Dette danner grunnlaget for videre ortopediske og nevrologiske tester og funksjonsundersøkelser, før en eventuell behandling kan iverksettes. Som kiropraktor spiller jeg på flere strenger når gjelder behandlingsteknikker. Låsninger i skjelettet behandles ved såkalte leddmanipulasjoner – en skånsom, trygg og smertefri manøver. Kombinert med dette, behandler jeg dessuten ofte muskulatur, senevev og annet bløtvev, som gjerne er med på å «binde opp» skjelettet.

Hjelp til selvhjelp kan sies å være mitt «mantra». Som kiropraktor kan jeg gjøre en hel del. Men får jeg pasienten aktivt med på laget, kan vi sammen utrette langt mer. Gjennomgang av nødvendige øvelser, tøyningsteknikker og andre «hverdagslige», aktive tiltak mener jeg er avgjørende for at pasienten over tid kan opprettholde god funksjon og smidighet i muskler og ledd, og ikke minst forebygge tilbakefall. Her er all forskningen som foreligger nådeløs!

Velkommen til meg!

Truls Ottesen

E-Post: truls.ottesen@yahoo.no.

Tlf: 938 12 069 / 22 65 88 88

Onsdager er han hos Green Doctors

Månedens produkt

Kremer fra Helsekjelda

helsekjelda kremer.jpg

Magnesium- og ingefærkrem fra Helsekjelda er effektive og nyttige kremer som smøres rett på områder der du opplever smerter og plager. Magnesiumkremene lindrer muskelsmerter og forebygger muskelkramper. Ingefærkremen er virker også linderer på ømme muskler, samtidig som ingefær er kjent for å være lindrende for betennelsestilstander. 

Dette er rene kremer som påføres rett på huden og tas opp godt av kroppen.

Les mer om produktene på helsekjelda.no

Månedens oppskrift

Kyllinglår

- med tilbehør som styrker nyre og urinblære!

Ingredienser:

  • 1 stk Kyllinglår per person (gjerne fra Stange gård eller annen økologisk)

  • 1 ss kokosfett

  • Asparges (beregn 3 stk per person)

  • Stangselleri (beregn 2 stenger per person)

  • Quinoa (følg anvisning på pakken)

  • Frisk koriander 

  • Valnøtter

  • Ceylon kanel

  • Herbamare urtesalt

  • Litt extra virgin olivenolje

Valnøtter

Legg kyllinglår i en ildfast form sammen med biter av stangselleri og asparges. Tilsett en skje med kokosfett i formen og la dette steke i ovnen på 180 grader varmluft i ca. 30 min. 

cilantro-1287301_1280_edited.png

Skyll og kok opp ca. 2 dl quiona og riktig mengde vann (ulik oppskrift etter type quinoa du bruker!). Når quinoa`n er ferdig blander du i 1/2 ts kanel, 1 ts herbamare urtesalt, en god neve, hakket frisk koriander, en neve grovhakket valnøtter og en skvett med olivenolje. Dette er nok til 2-3 personer.

Nyt mens maten er varm!

Nyt våren og ta vare på deg selv!

bottom of page