top of page

Overvekt

Skrevet av Siri Aabel MD feb-20

I mange tiår har vi visst at overvekt og fedme ikke bare handler om kalorier inn og kalorier ut, dvs. hvor mange kalorier du spiser og hvor mange kalorier du brenner ved å trene. Men dette mantraet «spis mindre – tren mer» har dessverre festet seg like hardt i befolkningens hoder som at kolesterol er farlig.

Hvilke andre faktorer påvirker vekten vår? Vi kan sikkert ramse opp minst ti faktorer: mosjon, mat, søvn, stress, medikamenter, tarmflora, vann, hormoner, stoffskifte, traumer, sjokk og sorg.

I Norge har det vært en stigning i antall kirurgiske inngrep. Folk er desperate og legger seg under kniven.

Hvor mange år vil det ta å fase ut slankeoperasjoner i Norge?

Vi tror at det kan skje fort dersom vi får ut informasjon om hva det egentlig handler om – nemlig en juvel av en struktur i hjernen: hypothalamus.

hCG-metoden

Visste du at fettforbrenningen i kroppen styres fra hypothalamus? – og at noen som sliter med vekten kan ha en ubalanse her?

I hypothalamus, også kalt gammelhjernen eller reptilhjernen sitter alle de autonome funksjoner (autonom=selvstyrt) som respirasjon, blodtrykk, temperaturregulering, svetting, orienteringssansen, seksualitet, appetitt, tørste og fettregulering. I tillegg er det herfra alle hormonproduserende kjertler styres. Hypothalamus kan virkelig kalles administrende direktør med et overordnet ansvaret for hele kroppen.

hypothalamus_edited.png
Fedme_på_mus.jpg

På 50-tallet ble det gjort eksperimenter med mus, der man gikk inn og skadet deler av hypothalamus, i det området der man antok at fettforbrenningen ble regulert. Musene este ut og ble kjempetjukke! Dette husker jeg vi lærte om på legestudiet.

På samme tid ble det fremsatt hypoteser om at folk som var genetisk disponert for fedme ville kunne legge på seg uansett hvilken kost eller hvilken slankekur de prøvde. Legen som forsket på dette het Simeons. Han startet med å gi sine pasienter en liten dose med hormonet hCG også kalt «gravidehormonet» sammen med lavkaloridiett.

Det viste seg at denne kombinasjonen fikk fettet «on the move». Pasienten ble slankere og fikk tilbake balansen i hypothalamus. hCG -metoden gikk nesten i graven med dr. Simeons – han døde i 1970. Men en lege Argentina, dr. Daniel Belluscio plukket opp hansken og startet sin livs reise sammen med sine pasienter og videreutviklet metoden. Han kalte den «oral-hCG™», dvs i stedet for injeksjoner med hCG som dr. Simeons startet med ga Belluscio den samme medisin men dråper under tungen.

Dr. Belluscio driver klinikk og forskning i Buenos Aires og har holdt på i over 30 år. Han sies å være verdens fedmeekspert.

Boken hans er kommet ut på engelsk i 2019 og heter: «You come first»

Selv reiste jeg til dr. Belluscio i Buenos Aires i 2009 for å lære mer om metoden. Jeg hadde selv slitt med vekt og fedme helt siden jeg var barn, min første slankekur gjorde jeg da jeg var 10 år. Hele mitt voksne liv har jeg vært av eller på en slankekur. Og ikke visste jeg om dr. Simeons metode. 

You come first!.jpg

Den ble hentet frem fra skyggen i 2007 av en amerikansk journalist. Han skrev en bok… “The weightlosscure they don’t want you to know about” – hvem er they? Hvem er det som kan være interessert i å holde folk tjukke og som tjener penger på det?

Hele denne spennende historien kan du lese mer om i boken min  «Det er ikke din skyld at du er tjukk» 2.utgave 2020.

Månedens bok

"Det er ikke din skyld at du er tjukk" av Siri Aabel

IMG_6575.jpeg

Utdrag fra kapittel 3 «Jeg er tjukk, mørkeredd og tisser i sengen»

«Jeg er den mellomste av tre søstre, alle født i USA av norske foreldre. Jeg var to og et halvt år da vi flyttet hjem til Norge. Bilder av meg fra tiden frem til skolealder viser et normalvektig barn. Så skjer det noe med kroppen min i årene fra jeg er seks til jeg er ti. Den begynner å ese ut, legge på seg, «lubne til», og mamma må sy bukser til meg. Jeg begynner selv å fornemme at jeg er annerledes i kroppen enn andre barn. En enorm trang til søtt gjorde at jeg allerede som åtteåring snek meg bort til kiosken for å kjøpe sjokolade. Favoritten het Opal.»

Dette er en revidert utgave av boken til Siri med samme tittel som kom ut i 2015.

I de 10 årene metoden har vært kjent i Norge har dr. Siri hjulpet mange leger og pasienter til å få vekten sin i balanse.

Nå holder hun jevnlig kurs der hun forklarer mer om hCG-metoden og hva du kan gjøre før, underveis og etterpå.

Nå er det kanskje din tur?

Boken kan bestilles fra Green Doctors.

Den finnes også som E-bok på bokbasen.no.

Månedens samarbeidspartner

dr. Daniel Belluscio

Daniel Belluscio jobber i Buenos Aires, Argentina, han driver sin egen legepraksis og har stort sett pasienter som sliter med fedme og overvekt. Hans hjemmeside: www.oralhcg.com

I boken min: «Det er ikke din skyld at du er tjukk» skriver jeg om Daniel. Der gjengir jeg, oversatt til norsk, dr. Belluscios egen beskrivelse av prosessen rundt beslutningen om å hoppe av kirurgkarrieren og kikke nærmere på hcg-metoden:

Daniel_Belluscio.jpg

"Jeg leste boken Pounds and Inches. Mitt inntrykk var at dr. Simeons visste hva han snakket om. Ydmyk begynte jeg å behandle noen pasienter. 500 kalorier-dietten virket voldsom, men til min store overraskelse følte de seg bedre og bedre dag for dag. Lykkelige og uten sultfølelse. En overraskende oppdagelse rett foran øynene mine. På den tiden visste jeg lite om kjønnshormoner, så jeg sendte min assistent til det medisinske fakultetets bibliotek for å innhente mer informasjon."

Dette å gå til biblioteket og få hjelp til å søke på et fagfelt er vanlig når man ønsker å gå inn i et forskningsprosjekt. Det publiseres et enormt antall artikler hver dag innen medisin, så man trenger hjelp for å finne frem i jungelen av litteratur. Videre skriver dr. Belluscio:

"Jeg ba henne om å finne alle referanser om hCG fra Medline, slik at jeg kunne velge ut relevant informasjon derfra. Da hun spurte hvilke år, svarte jeg de siste fem årene. Da hun kom tilbake, var hun temmelig fortvilet: «Doktor», sa hun, «det er over 6500 publiserte artikler om kjønnshormoner bare fra det siste året!» Jeg følte at jeg sto foran noe viktig. Jeg kontaktet de farmasøytiske selskapene som solgte kjønnshormoner og ba dem sende meg artikler som omhandlet overvekt og fedme og behandling med kjønnshormoner. Jeg fikk tilsendt 11 artikler. Bare to av dem rapporterte positive resultater."

Dette var tilbake på 80-tallet, og den gangen var det altså publisert studier på hCG-metoden til dr. Simeons, men bare to av de 11 studiene viste positivt resultat. Det er slike forskningsresultater som får en seriøs lege til å tvile på metoden. Belluscio fortsetter:

"Det var da jeg sto overfor et valg. Skulle jeg tro på det jeg så av resultater på mine egne pasienter, eller skulle jeg tro på de negative studiene? Jeg valgte å tro på pasientene mine og min egen erfaring fra praksisen min. Denne beslutningen forandret hele det profesjonelle livet mitt de neste 30 årene. Jeg reiste til Sveits og arbeidet ved klinikken sammen med de som hadde lengst erfaring med metoden, med over 12 000 behandlede pasienter. Jeg gikk gjennom statistikken. Det gikk ti år. I 1991 begynte vi å eksperimentere med hCG-dråper under tungen, og jeg gjennomførte en dobbel blindstudie. Vi søkte om å få den publisert i mange ulike medisinske tidsskrifter, men alle svarte det samme: Ikke interessant nok."

Månedens pasienthistorie

Ole Reidar Moe

DSC_0341.JPG

Ole Reidar kom til oss for litt over ett år siden. Han var veldig syk, svært overvektig og hadde mistet alt håp om å få et liv i balanse. Vekten sto på 186 kg. Han brukte medisiner for diabetes, høyt blodtrykk og mye smertestillende. Her forteller han om seg selv:

Min erfaring med hCG-kur

Ole Reidar Moe

Sandefjord, 15. februar 2020

Jeg var i en håpløs livssituasjon med kraftig overvekt og diabetes 2.

Hadde gjennomgått en kreftoperasjon, samtidig som livet hadde rast litt sammen rundt meg.

Med samlivsbrudd og tap av familie medlem. Livslysten var ikke på topp.

Jeg hadde simpelthen resignert da en god venn gjorde meg oppmerksom på hCG dietten, om jeg var villig til å prøve den ville han støtte meg. En slik håndsrekning var det umulig å takke nei til.

Avtaler med Green Doctor ble inngått og boken «Det er ikke din skyld at du er tjukk» av Lege Siri Aabel ble introduksjon til dietten. Etter en grundig undersøkelse med blodprøver og veiing gikk jeg i gang med «fråtse dager» og over på 500 kalorier om dagen… dette var en ildprøve og jeg måtte sette meg godt inn i diettens bestanddeler. Leste om og om igjen, jeg var heldig å ha dagen til egen rådighet så jeg kunne fokusere 100% på dietten. Resultatene lot ikke vente på seg! - tok av 20 kg på første kur.

Den er lagt opp genialt med intervaller og avsluttes med å gå tilbake på «normalt kosthold» uten melk og gluten så et avbrekk på en måned før neste runde.

Dette har vært en reise i eget liv hvor maten har fått en mer bevist plass med god oppfølgning fra Green Doctors og Siri Aabel. Samtidig som jeg har arbeidet med de psykososiale sidene av dagliglivet.

Begynte på 186 kg nå har jeg vært nede på 118 kg. 1 år og en måned og fem kurer. Nå vil jeg arbeide med stabilisering og trening.

En stor takk!

Til mine støttespillere og til Siri Aabel.

Månedens oppskrift

Ole Reidars karbonader

Disse er lov under selve kuren, 500 kalorier sammen med hCG medisin.

Slik gjør du:

  • 400 gr karbonadedeig deles i to.

 

  • Den ene halvdel tilsettes 1 hakket løk, krydder som oregano, basilikum, salt, muskat og soltørkede tomater som finhakkes.

  • Bruk en stavmikser og bland dette til en fin farse og tilsett ½ kopp buljong.

  • Bland dette med den andre halvdel, dvs. den grove karbonadedeigen, med en gaffel og tilsett grønn pepper eller kapers hvis du liker det.

 

  • Bruk en skje å lag boller. Brunes så i pannen uten olje eller fett.

  • Skru ned varmen og la de varmes under lokk.

 

  • Serveres med dampet stangselleri, rosenkål eller en salat.

Ole_Reidars_kjøttkaker.png

Her er karbonaden brukt som fyll i ovnsbakt sopp!

bottom of page