top of page

I dette nyhetsbrevet handler det om Mat og Psyke.

Visste du at du kan bli koko i hodet av melk? Eller scizofren av gluten? Eller kronisk misfornøyd og nedstemt? Er du en av de fortvilte foreldre som har et trassig barn med diskusjonsmani eller søvnforstyrrelse? ADHD? ADD eller OCD? Tok moren eller faren eller søsteren din sitt eget liv? Da bør du lese videre…

Vi presenterer også månedens bok, månedens samarbeidspartner, månedens oppskrift og en pasienthistorie fra virkeligheten: «Hjelp, jeg blir klin gæærn av hveteboller!»

Datert nov-19

Jeg var heldig som traff dr. Kalle - Karl Ludwig Reichelt (1933-2016) allerede som medisinerstudent i 1980. Han jobbet på forskningslabben på barneklinikken på Rikshospitalet. Han samlet på urin fra autister. Han hadde en teori om at autister spiste noe de ikke tålte. Han lette etter svar i deres urin. Første gang jeg kom inn på labben hans sto det store 20 liters plastdunker på rekke og rad. «Se her, Siri,», sa Kalle «nå skal jeg vise deg noe spennende!». Vi hadde akkurat gjort ferdig sangøvelsen i Rikshospitalets sangkor hvor vi sto ved siden av hverandre. Jeg fikk en innføring i peptidenes reise gjennom kroppen fra brødskiver med ost via mage og tarm inn i blodet og opp i hjernen. «Jeg tror det påvirker psyken deres negativt» sa Kalle. «Mener du melk og brød?» spurte jeg vantro. «Ja, nettopp» svarte han.

Fra den gangen og frem til i dag har jeg hjulpet tusenvis av pasienter og deres familier til å finne nøkkelen til forståelse i eget liv, takket være Kalle og det han satt i gang.

Jeg har sett flere og flere sammenhenger, for eksempel STORE pupiller. Eller det motsatte: KNØTTSMÅ pupiller – som knappenålshoder.

Hva kan det tyde på? Jo – det kan være et ytre tegn på at personen har peptider i hjernen.

Kalle Reichelt forsket på disse sammenhenger i over 40 år – og han fikk Kongens fortjenestemedalje i gull. Tenk deg det: han fant ut at de aller fleste psykiske lidelser har med MAT å gjøre. Om melkeprodukter sa han: Proteiner, dvs. kasein i melk fra ku, geit og sau, har såpass lik struktur at de som reagerer negativt kan heller ikke innta geitost, fetaost eller manchego (spansk ost fra sauemelk).

Ost på markedet

Og jeg kan se det med en gang på pasientens pupillestørrelse!

Diagnostisk finnes en test utviklet av Reichelt, den kalles Uri-pep, den kan du rekvirere direkte fra www.Lab1.noDette er morgenurin som sendes i retur til Lab1. Den analyseres på peptider fra melk og gluten.

Og behandlingen: super ZERO! No milk, no gluten! - det er nok med en teskje fløte i en saus eller at fisken er stekt i meierismør – peptidene fra disse matvarer kommer over i blodet pga. lekk tarm og går «rett i fletta». Dagen etter kan du ha et barn som bare gråter uten grunn, har raserianfall, er grinete, tverr og trassig. Eller du har en utagerende ungdom som styres av impulser, krangling, kjefting, smelling med dører. «Jo, men han er jo fjortis nå – dette er normalt» sier de som tror de forstår.

Jeg har dessverre også vært i kontakt med familier der det ble for sent, de tok sitt eget liv og kunnskapen nådde ikke frem.

På grunn av Reichelts forskning og banebrytende arbeid er det mange 100.000 autister over hele verden som har fått et mye bedre liv. Selv har jeg jobbet lenge med dette både med barn, ungdom og voksne. Det er her opplysningsarbeidet er viktig. Vi må utdanne foreldrene og forklare at barnet deres er i ubalanse pga kostholdet og at det er noe å gjøre med det.

Heldigvis har vi en forening som driver med  opplysnings- arbeid som heter den Mat og Atferd:

Månedens samarbeidspartner

Mat & Atferd

Mat & atferd er en pasientforening som formidler forskningsbasert kunnskap om sammenhengen mellom mat og psykisk helse.

 

Foreningen fokuserer hovedsakelig på sammenhengen mellom kosthold med proteinene gluten og kasein og tarm og hjernen. Målet er å fremme kunnskap og gode verktøy for kartlegging og tester av proteiner (peptider) fra gluten og kasein (korn og meierivarer). Gluten og melkeprotein (kasein) kan påvirke hjernen som videre kan påvirke atferd og vår helse, både psykisk og fysisk. 

matogatferd logo.jpg

Forskningsbasert

Vi følger med og bidrar til offentlige debatter med vår kunnskap og erfaring med at matintoleranse bør være en del av utredning ved sykdom, lidelser eller syndromer. Vår kunnskap er forankret i forskningsbasert vitenskap. Mat & atferd har vært aktiv i arbeidet med å få inn testing av matintoleranser i pakkeforløpene som er blitt utredet i det siste. Foreløpig har vi ikke fått gjennomslag for dette.

Opprinnelse av foreningen er fra Feingold som startet i Bergen i 1978 av 6 mødre. Disse, og proteinintoleranseforening fra Østlandet basert på Reichelt sine peptidtester, slo seg sammen og dannet et fellesskap som ble Norsk Proteinintoleranse forening.

Foreningen endret navn fra Norsk Proteinintoleranseforening (NPIF) til Mat & atferd i 2018.

Besøk oss på www.matogatferd.no

 

Både den som er rammet og de pårørende kan bli medlemmer i foreningen.

Månedens bok

UTEN - kostplan uten melk og gluten

Forside UTEN.png

Det er med stor glede at jeg i dette nyhetsbrevet kan introdusere en bok som viser deg vei i kostholdsjungelen: «Uten» er skrevet av naturterapeut Marlene Andresen.

 

Det er en bok full av tips, råd, bilder av produkter samt oppskrifter til deg som velger å legge om for deg selv, ditt barn eller hele familien. Mange spør oss: «hvordan i all verden skal jeg spise hvis jeg ikke kan få brødskive med ost, pizza eller pasta?» Dette er yndlingsmaten til veldig mange barn og unge i dag. Finnes det alternativ? Får barnet mitt nok kalsium og jod hvis vi kutter ut kumelken? Ja, vi mener det samme som mange forskere at kumelk er for kalver! Og som den kjente forsker dr. Fasano har sagt om gluten: «Gluten is for nobody».

Boken er tilgjengelig som e-bok og kan kjøpes på Norli sin nettbutikk.

Månedens pasient historie

«Hjelp, jeg blir klin gæærn av hveteboller!»

Svenske boller

Da Kari kom til meg som 35 åring, hadde hun gjennomgått mange opphold i psykiatriske institusjoner, hun gikk ut og inn av psykoser, drev med selvskading og hadde flere suicidal forsøk bak seg. Hun spiste gjerne 2 liter is av gangen og elsket hveteboller. Det var hennes far som brakte henne til meg. Vi sendte inn urinprøve av henne og resultatet var ikke uventet: skyhøye nivåer av peptider fra både melk og gluten.

Kari skjønte at hun nå var i ferd med å avdekke årsaken til alle sine psykiatriske diagnoser. Hun forsto også at hun var avhengig. «Det virker som dop på meg! Jeg blir jo helt gæern av hveteboller, men jeg bare må ha det!» Så ser hun på meg og sier med klar stemme, fast i blikket: «Siri, jeg kutter tvert. Jeg vil bli frisk». Abstinensene varte i over en uke, stakkars Kari – hun svettet og frøs om hverandre, dundrende hodepine, fullstendig utmattet, hun kjempet en hard kamp.

Kari har blitt 50 år og ser tilbake på de tøffe årene med feil mat. Hun er takknemlig for det livet hun har nå uten melk- og glutenprodukter. 

Månedens produkter

Jod og Kalsium

For et voksent menneske som spiser variert og sunt, vil det være tilstrekkelig med jod og kalsium fra maten du spiser. Dette gjelder også for deg som har et kosthold uten melk og gluten. For et voksende barn kan det være nyttig og viktig med ekstra tilskudd av jod og kalsium. Også for deg som av ulike årsaker behøver ekstra jod og/eller kalsium, vil vi anbefal de følgende produktene som en kilde til disse mineralene:

Sesammel_edited_edited.png
Probioform Jod_edited.png

Sesam-mel og jod dråper fra probioform kan du få kjøpt på sunkost og andre utvalgte helskostbutikker. Tilsett sesam-mel til din glutenfrie melblanding for å øke innholdet av kalsium i maten. Jod dråper drypper du i et glass vann hver dag. Det kan være lurt å teste mineralbalansen med jevne mellomrom får å se hva du faktisk har behov for, og evt hva du har for mye av. 

Månedens oppskrift

Pizza!

ferske pizzaer

Pizza er en storfavoritt blant de aller fleste. Det er også en av de rettene som kan skape mye hodebry når du ønsker å legge om til et gluten- og melkefritt kosthold. Men her får du en oppskrift til en pizza som løser alle dine problemer! 

Tusen takk for at du tar deg tid til å lese. Vi håper at du setter pris på og kan dra nytte av det vi skriver om!
bottom of page