Skrevet av Siri Aabel MD mars-21
Snart skal pandemien være over håper vi, snart kommer våren, sommeren, varmen, solen, bading, det blir lyst og tørt og grønt - og vi kan smile til hverandre igjen. Jeg gleder meg!
De fleste har hørt om at man skal ta TRAN med de månedene med R i – altså fra og med september til og med april men hva er greia med tran og sol? Jo, tran er presset torskelever og inni leveren lagres dette vidunderet av et sol-hormon som vi hele tiden har kalt D-vitamin. Det viser seg at D-vitamin egentlig er et HORMON og nesten alle har for lite av det. Det er bygget opp som de andre steroidhormonene og alle celler i kroppen har reseptor for dette hormonet.
Produksjon av vitamin D er altså direkte knyttet til SOL akkurat som fotosyntesen hos plantene. Når huden vår eksponeres for sollys vil forstadiet til hormonet reagere med solenergien og det dannes D3 som så går inn i blodet.
Men hva om vi går og dusjer rett etter solbadingen? Vasker vi bort dette komplekset i huden da? Dr. Mercola hevder det.
Og holder det å ta en spiseskje tran gjennom høst og vinter for å få dekket D-vitamin nivået i kroppen? Og så satse på SOLBADING de 4 sommermånedene? Både ja og nei :)
Det kommer an på flere ting.
1. Hvor mye sol får du på kroppen om sommeren? Mange jobber inne hele dagen og får ikke den livsviktige halvtimen pr dag med sol direkte på kroppen. Sett deg ut i lunsjen og brett opp skjorten så armene blir eksponert, det kan være nok for å opprettholde et bra nivå.
2. Bruker du krem med solfaktor? På 80-tallet startet solfaktor kampanjene - det var farlig å sole seg, du kunne få hudkreft. Jeg har pasienter som har vært en uke i Syden, blitt brune og fine, men likevel kriselavt D-vitamin. «Jo jeg bruker faktor 30 over hele kroppen». Solbading med faktor blokkerer syntesen av vitamin D i huden. Derfor er det lurt å sjekke nivået ditt i blodprøve, du bør være på 100 minst.
3. Hvor mye Vitamin D tilskudd tar du?
La oss se litt på doser, enheter og microgram - mcg versus milligram - mg
IE = internasjonal enhet engelsk IU - Unit
1.000.000 IE = 25mg og da blir 100mg = 4 mill IE.
(1mg = 1000 microgram)
​
400 IU = 10 mcg
800 IU = 20 mcg
1200 IU = 30mcg
2400 IU = 60mcg
4000 IU = 100mcg
8000 IU = 200mcg
16000IU = 400mcg
Vit D3 400 IE = 10 mcg, dette får du gjennom 1 spiseskje tran. Det er en veldig liten dose! På en solrik dag hvor du eksponerer hele kroppen kan du lage mer enn 10.000 IE gjennom huden.
​
Myndighetene har lenge hevdet at 400 IE pr dag skulle være nok tilskudd. Men pga utbredt D-vitamin mangel i befolkningen har de endret dette til 800 IE pr dag. Altså 20mcg pr dag. Dette er fortsatt en veldig lav dose!
Det har kommet mye forskning de siste år 30år som tyder på at det er helsebringende og sykdomsforebyggende å ta mye høyere doser enn dette.
Selv har jeg brukt Divisun 4000 IE daglig det siste året.
Etter jeg leste månedens bok «The miraculous results of extremely high doses of Vitamin D» har jeg prøvet meg frem med 12000 IE pr dag i en ukes tid. Da er det viktig å måle seg etterpå i blodprøve.
Mitt nivå har i mange år ligget på 65. På Green Doctors anbefaler vi at nivået i blodprøven bør ligger rundt 100. Sist jeg målte for en uke siden var det 154. Det kjennes godt i kroppen!
Vi lærte jo at man kan bli forgiftet av de fettløselige vitaminer som A, D, E og K. Derfor har mange vært forsiktige med å øke dosene. Men er dette en medisinsk sannhet? Og hvor kommer slike avgjørelser fra?
I månedens bok nevnes en svært interessant studie omtalt som «the Steck Report». Den startet i 1928 på et universitet i Illinois, Chicago og gikk over 9 år. Den inkluderte hundrevis av leger, 773 pasienter og 63 hunder. Konklusjon: ingen alvorlige bivirkninger av opptil 1 million enheter pr dag over flere år, altså 25mg! Hva som skjedde videre står i boken til Bowles. Du kan sikkert tenke deg hva myndighetene gjorde med denne rapporten? Ignorerte den!
Vitamin-D og Covid-19
Spanske forskere har i 2020 utført en studie på pasienter innlagt på sykehus med Covid 19 og gitt halvparten høy dose med vitamin D og funnet at de hadde svært mye høyere overlevelse enn kontrollgruppen som ikke fikk. Siste nytt er at studien visstnok ikke er adekvat utført.
«Sensasjonell D-vitamin studie er full av mangler», skriver nrk.no
I mellomtiden fortsetter jeg å innta 4000 IE pr dag og anbefaler dette til mine pasienter også. Selvsagt med blodprøvekontroll.
Kanskje blir det helt vanlig å gi en ukes kur, en boost med høydose Vit D etterhvert som vi leger erfarer positive effekter på egen kropp og med pasienter? At vi sammen erfarer at det faktisk gir bedre helse uten bivirkninger? Det er jo det som skjer med oss når vi endelig får komme ut i solen og fylle på tanken!
Time will show😊
K-Vitamin
Det som viser seg er «et must» ved inntak av «høye» doser D vitamin er samtidig inntak av vitamin K2. Viktigheten av K2 for et sunt og sterkt skjelett og myke smidige blodårer har vi skrevet om i nyhetsbrevet i januar 2020. Mona Møller mener vi bør ta det hver eneste dag året rundt.
Hvilke sykdommer kan relateres til for lavt D-vitamin?
Den første vitenskapelige omtale av D vitaminmangel var så tidlig som i 1650. Da kalte man det Rickets – en bensykdom som gjorde bena bøyelige. Barn fikk veksthemming og ble «hjulbent» og kvinner fikk deformiteter i bekkenet slik at de ikke kunne føde normalt. Etter hvert forsto man at denne bensykdommen kunne helbredes med tran – og videre fant forskere en sammenheng med sollyset. Rickets ble etter hvert døpt om til osteomalacia, som betyr dårlige knokler.
Det finnes over 50.000 publiserte studier på vit D og sykdommer. Antagelig hjelper det på det meste, men som vi har sagt før – det er smart å ha biokjemien på stell ellers også. Jod, jern, sink, selen, B12, folat, C-peptid, magesyren og hjerterytmen i balanse!
PÃ¥ Green Doctors har vi sett sammenhenger mellom disse lidelser og lavt vit D:
-
Slapphet, energimangel
-
Hodepine
-
Trette og slitne øyne
-
Betennelser
-
Allergier
-
Høyt blodtrykk
-
Depresjon
-
Muskel og leddsmerter