top of page

Magesyre

I dette nyhetsbrevet handler det om MAGEN og fordøyelse.

I Kina spør man ikke hverandre «Har du sovet godt i natt?» De spør: «Har du hatt en god fordøyelse?»

Har du fått høre av legen at du har for mye magesyre og må gå på medisiner? Zomac? Nexium? Kanskje har du gått på det i årevis?

Noe har gått i glemmeboken…og den blir tykkere og tykkere for hvert år!

Les hele nyhetsbrevet og du finner kanskje svar på dine kroniske plager…

Vi presenterer også månedens bok, månedens samarbeidspartner, månedens oppskrift og en pasienthistorie fra virkeligheten: «Hjelp, jeg raper så mye hele tiden og blir så KVALM av kosttilskudd!»

Dater okt-19

Magesyre

Våre bestemødre visste forskjellen på for mye og for lite magesyre: De tok turen til apoteket og kjøpte natron når det var for mye magesyre og så kjøpte de saltsyretabletter når det var for lite magesyre. Logisk?

Hvorfor sluttet vi med dette? Hvorfor gikk dette i glemmeboken? Gjett 1 gang!

På 70-tallet kom legemiddelindustrien på banen med de såkalte «protonpumpehemmere» (eks Nexium og Somac, de stopper utskillelse av magesyre) og omtrent samtidig ble det opplest og vedtatt at magesår skyldtes en bakterie: Helicobacter pylori populært kalt Helikopterbakterien. Behandling: Trippelkur, dvs tre ulike antibiotika. Dette praktiseres den dag i dag.

Men ble disse pasienter noe bedre? Hjalp det å drepe denne bakterien? – og hvorfor var den der? Og hvorfor ble folk stående i årevis på såkalte syrehemmere?

La oss starte med noen faktaopplysninger:

  • Mageinnholdet skal være surt. PH skal være ned mot 1.5-3 (nøytral PH = 7)

  • Magesaft består av vann, NaCl, KCl, og saltsyre (hydrogenclorid forkortet HCL) Dette gir lav PH i magesekken. Det skal være surt her

  • Magesaft er viktig og vi kan forenkle det til 3 hovedoppgaver:

    • Spalte protein (kjøtt, fisk, egg, fjærkre, bønner, korn, linser osv.)

    • Bidra til opptak av vitaminer og mineraler

    • Drepe sopp, bakterier og virus

  • Magesekkens celler er programmert til å produsere saltsyre HCL. Sammen med vann blir det perfekt konsentrasjon. Vi forstår dermed at det ikke er smart å drikke masse vann like før måltidet. Da fortynner du denne viktige fordøyelsessaften.

Litt om syre og base:

Natron - bikarbonat er basisk og nøytraliserer syre: Om du rører ut natron i litt vann og svelger det begynner du å rape dersom du har nok eller for mye magesyre. Halsbrann og magesmertene vil lindres.

Aciglumin - saltsyre kjøpes reseptfritt på apotek er surt. Dersom du tar det med en liten slurk vann og du har nok eller for mye magesyre, vil du få smerter og vondt. Hvis du ikke har nok magesyre, dvs. for lite, merker du ingenting.

På Green Doctors har vi en prosedyre for å kartlegge og behandle for lite eller for mye magesyre og gjennom 10 års erfaring har vi sett at de aller fleste av våre pasienter har for lite magesyre.

Mange er dessverre feildiagnostisert og feilbehandlet hos sin lege - de har fått syredempende medisin fordi legen mente de hadde for mye magesyre – mens det var egentlig omvendt!

Vi bruker et enkelt spørreskjema med sitron eller natrontest du kan se det her.

Ta testen i dag! 

For mye eller for lite magesyre? Hvordan finner vi ut det?

Det er snart 20 år siden boken til Wright og Lenard kom ut (månedens bok) og det er snart 10 år siden jeg fant en fin artikkel på nettet. En canadier ved navn Poliquin skrev en artikkel: «HCL – the most important supplement ever?» Der sto det hvordan man kunne finne det ut og jeg satte i gang meg selv og alle nye pasienter. Les artikkelen her.

Til min store forbauselse hadde jeg ingen magesyre i det hele tatt og da var mitt neste spørsmål, hvorfor? Og videre: når ble den borte og hva skulle jeg gjøre for å øke den igjen?

Det er altså mulig å få balanse i fordøyelsen og at kroppen kommer i gang med produksjon selv. Men som alltid det er flere veier til ROM. Det er dette vi hjelper våre pasienter med på Green Doctors.

Månedens bok –

Jonathan V. Wright & Lane Lenard:

“Why Stomach acid is good for you”

Why stomach acid is good for you.jpg

Månedens produkter –

Aciglumin, Natron, Betain HCl

aciglumin_edited.png

Aciglumin kjøpes på apotek.

Pris ca. 250 kr for 100 tab.

Natron.jpg

Natron kjøpes i alle butikker.

Pris 10-15 kr

NOW Betain HCl.png

Kjøpes på vitaminx.no

Pris 328 kr inkl. frakt for 120 kapsler

Fordelen med Aciglumin er at det er tabletter som løser seg opp med en gang de kommer ned i magen og vil gi deg svar, dvs du vil ganske fort kjenne reaksjon fra magen når det er nok syre der. Betaine HCl – fordelen med disse er prisen og de er litt mer enn dobbelt så sterke. 1 Betaine HCl= ca.2 Aciglumin

Ulempen med Betaine HCl er at de er kapslet inn og det tar tid å løse dem opp nedi magen (ca. 15 min). De egner seg derfor til vedlikeholddosen. For eksempel; du har funnet ut at du trenger 10 Aciglumin (det svir på 11) – da kan du fortsette med 5 Betaine HCl. Du kan også teste ut med Aciglumin for eksempel til frokost og så tar du halvparten antall kapsler med Betaine HCl til de andre måltider. Det viktige er at du gjør dette til et prosjekt. En måte å bli bedre kjent med seg selv og sin egen mage. Den skal jo bli så frisk at den lager magesyre selv etter hvert!

Det er mulig å få resept på et preparat. Dette er også kapsler og fungerer på samme måte som Betain HCl fra NOW. Boksen inneholder derimot flere kapsler for samme pris.

Resepten for dette produktet må lages som reg.fritak SVL av legen. 

For 250 kapsler er prisen ca.250 kr. 

IMG_2999_edited.png